Preskoči na glavni sadržaj

Kristin Hannah- Kao zvijezda u noći

Znanje

Ovaj je roman nastavak knjige „Ulica krijesnica“ pa ako niste čitali prvi dio molim nemojte čitati ovu recenziju jer sadrži spojlere budući da se radnja nastavlja, a radnja prve knjige završava događajem s kojim jednostavno moram početi ovu recenziju.

Nakon smrti svoje najbolje prijateljice Tully je slomljena, uništena i nemoguće joj je pojmiti kako bi sada ona trebala nastaviti dalje svoj život kada njene drage Kate više nema. Karijeru je odbacila zbog bolesne prijateljice, posvetila se brizi o njoj, a ona ju je ipak sada ostavila, samu, ali ipak ne potpuno samu. Tu je Johnny i njegova dva sine te kćer koja će Tully stvoriti najviše problema. Dok Johnny pokušava biti ona jaka spona u obitelji, njegova kćer Marah bit će ona koja će najviše patiti u svojoj usamljenosti. Dok Tully očajava i doživljava napadaje panike pa se okreće prevelikim dozama jakih tableta u kombinaciji s alkoholom, njena se mala Marah reže kako bi svoju bol krvlju ispustila iz sebe.

I naravno Tully joj želi pomoći, ali ne uspije jer i sama tone na dno. Marah bježi od kuće, upada u loše društvo uz lošeg dečka, Johnny očajava i predbacuje sebi kako nije bio dobar roditelj, a onda Tully doživi tešku nesreću i tu kreće cijela ova priča u jednom potpuno drugačijem smjeru. Kako će svatko od njih reagirati na Tullynu nesreću i što će iz svega toga svi oni naučiti ostavljam vama da saznate jer ovo što sam vam napisala nije ni pola njihove priče. Bit će tu puno uspona i padova, puno boli i prolivenih suza. Bit će tu mnogih mračnih sudbina, puno droge i alkohola, puno doticanja dna i ponovnih divnih povrataka u život.

Kate će ih sve na neki način odvesti na pravi put i pokazati im da je život upornost, nikako odustajanje, pokazat će im da je normalno griješiti i prirodno opraštati, pokazat će im da su zajedno jači i da ljubav nikada ne umire. Priča je ovo puna novih spoznaja, delikatnih situacija koje će nas naučiti prihvatiti bol te nevjerojatne snage koja pršti ih svih suza koje su predugo bile potiskivane. Roman je to o majčinstvu, o jednoj majci koja je željela život, a morala je odustati, o drugoj majci koja je predano voljela dvije djevojčice, o trećoj majci koja je napokon spoznala da je na krivome putu i oprost potražila u pravi tren. Roman je ovo o mnogim majkama koje vole, svaka na svoj način, ali svaka voli.

„Kao zvijezda u noći“ dirljiv je roman i obuhvaća mnoge cjeline koje se zbirno zovu -život- i pokazuje nam pravu vrijednost poštovanja, oprosta, snage i ljubavi. Daje nam jednu toplu priču nabijenu tisućama emocija i pokreće u nama pravu lavinu osjećaja. Tu su prisutni i ljutnja i ljubomora i strah i žaljenje, a sve je to bilo potrebno kako bi nam se priča u samo nekoliko stranica uvukla u srce i ostat će tamo. Svatko će iz ove Tully/Kate priče izvući za sebe posebnu poantu, svatko će je tumačiti na svoj način, svatko će je doživjeti u nekom novom svjetlu, ali najvažnija je činjenica u svemu tome da je život samo jedan i jako je malo vremena u njemu da bi ga trošili na krive stvari. Cijenite prijatelje, ljubite bližnje i živite punim plućima, veselite se malim stvarima i cijenite svaku sitnicu. Od mene velika preporuka za ovu realnu i moćnu životnu priču.


Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije