Preskoči na glavni sadržaj

M.R.Carey- Iskupljenje u Fellsideu


Znanje

Ovisnica Jess optužena je da je izazvala požar u kojem je smrtno stradao dječak Alex. Optužena je za njegovu smrt i kazna je ženski zatvor Fellside. Jess zapravo nije sigurna kako je došlo do požara jer je u to vrijeme bila pod utjecajem droge i bez svjesnog razmišljanja, ali sve upućuje na to da je ona ipak nekako skrivila smrt malog Alexa. Ne osjeća sekriva, ali svi je drugi smatraju krivom pa na kraju i sama Jess prihvaća krivicu i prestaje negirati svoja djelovanja. Osuđena je i poslana u Fellside gdje čvrsto odluči prekinuti svaki kontakt sa vanjskim svijetom, odvjetnika otpušta, posjete ne prima i odluči kako samo želi umrijeti pa započinje štrajk glađu i njen se život iz dana u dan polako gasi u medicinskoj ambulanti tog zatvora.

Među ostalim zatvorenicama padaju oklade na Jessinu smrt, jer kako svi zaključuju, ona je zaslužuje, ali onda jednoga dana Jess dobije posjet i odlučuje kako mora živjeti i razriješiti misterioznu Alexovu smrt. Njen mali posjetitelj upućuje je u sve što ona nikada o njemu nije saznala iako se puno družila sa njime dok je bio živ, sada on traži njenu pomoć i moli je da se ne odriče života zbog osjećaja krivnje zato što ona nije skrivila njegovu smrt.

Jess tu shvaća kako nije vrijeme za predaju nego je itekako pravi trenutak za borbu pa ponovno sebi poziva svoga odvjetnika. Hoće li Jess uspjeti dokazati svoju nevinost i u zatvor strpati pravog ubojicu ostavljam vama da istražite, a ja ću vam nadalje reći ponešto o svojim općim dojmovima spram ovog romana. Znači, jako zanimljivo, jako slojevito i jako detaljno obrađeno. Ulazimo u svijet jednog ženskog zatvora, u sve njegove tajne, otkrivamo moć pojedinaca, utjecaj starosjedioca, prljave trikove, ucjene i vlast. Pratimo zbivanja iz dana u dan, iz sata u sat dok Jess vodi borbu prije svega sama sa sobom, a tek tada sa svima ostalima i krvav je to put, teško je to putovanje kada prvo trebaš sebe izvaditi iz pakla kako bi pomogla osvetiti jedno malo nedužno biće. Tko je zapravo kriv za smrt djeteta? Je li moguće da je to ipak bila Jess ili se netko poslužio njenom ovisnošću kako bi joj smjestio?

Ovo je doista priča o iskupljenju, o strahovima i boli, o životima ovisnika koji znaju da je droga zlo, ali zbog utjecaja voljenih osoba padaju u dubok ponor. Ne znaju kako dalje pa se stalno vračaju na staro, stalno se vračaju ovisnosti jer smatraju da za njih nema ničeg boljeg, a samo bi trebali svoju vjeru preusmjeriti prema pravim osobama, a navodnu ljubav pustiti da potone. Umjesto pravog puta, Jess je odabrala potonuti za čovjekom koji ju je navodno volio, a koji joj je zapravo donio samo patnju, a naposljetku i zatvor. Tako da, možda bi trebali sagledati tko su doista svi ti ljudi koji nas okružuju, jesu li pravi prijatelji ili samo kopije, jesu li podrška prema svjetlu ili nas vode u tamu.

Istovremeno ovo je snažan i dirljiv roman i neki će ga nazvati „pričom o duhovima“ jer ima tu jedan mali duh i radnja jest u etapama pomalo jeziva, a onda ima i onih koji će ovu priču usporediti sa Zelenom miljom te romanima slične tematike i tu bi se složila sa njima jer ova priča je razorna i nadasve emotivna. Napet je to roman i ima elemenata i triler i horora, a prikazuje vrlo kompleksan svijet potpuno odvojen od onog stvarnog. Radnja je šokantna i neprestano nam daje preokrete pa ćete se lako izgubiti u tom nevjerojatnom labirintu i zajedno sa Jess doživjeti nešto posve neobično. I ako vas zanima što se događa u jednom ženskom zatvoru onda je ovo knjiga baš za vas jer šokirat ćete se kada shvatite koliko je ovo sve jako blizu istini. Od mene imate preporuku i ne zaboravite da ponajprije morate vjerovati u sebe, a tek onda se zapitajte koliko vjerujete drugima.

Recenziju napisala Sandra Avar
Bravacasa Hrvatska DEEZ PRODUKT
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije