Preskoči na glavni sadržaj

Candice Carty-Williams- Queenie

Queenie je mlada djevojka jamajačkog porijekla koja živi u Londonu. Vodi vrlo rastresen život i ne uklapa se ni u jednu kulturu. S dečkom Tomom koji je bijelac upravo uzima predah i nada se kako će se sve smiriti i srediti te kako će svoje razmirice ostaviti po strani i krenuti boljim putem jednom kada razmisle o svemu. Taj odmak od Toma natjera je na niz glupih odluka koje prvenstveno loše utječu na njen posao novinarke, ali isto tako i na njeno mentalno stanje. Usamljena je i zbunjena pa samoću pokriva nizom loših muškaraca koji je koriste samo za seksualne aktivnost.

Kada jednoga dana u naletu slabosti odlazi do Tomovog stana dočeka je veliki šok i ono što je nekoliko mjeseci čekala sada se više zasigurno neće dogoditi. Svladava je nevjerojatna tuga i bol, shvaća da je sve gotovo i da dalje ne može. Gubi Toma, gubi posao i gubi ponos. Iz svoga stana vraća se živjeti kod djeda i bake i postaje samo sjena koja izvršava naređene zadatke. Ali jednoga dana ukaže joj se nova prilika i Queenie je pomalo nevoljko prihvaća i ta će joj prilika promijeniti život i pokazati joj da nije sama.

Ovo je prije svega priča o rasizmu i pokretu pod nazivom Black Lives Matter (Crni životi su bitni), ali kroz priču shvatit ćete još mnoge vrlo važne činjenice, a najvažnije je to da oni samo žele povoljniji položaj i prihvaćanje. Nikoga ne vrijeđaju, nikome ne štete, nikome ne prijete i koliko god mnoge sam naziv pokreta uznemiruje, ističu da su svi život važni, ne samo crni i važno je prihvaćanje i vjere i rase te pokazivanje ljudskosti. Trenutno je upravo ova tema vrlo vruća, a ova je priča s tako ozbiljnom temom ispričana na jedan šaljiv način kako bi od teške postala shvatljiva.

Priča je prekrasna i neodoljiva, na trenutke tužna, na trenutke duhovita, ležerno ispričana i s veoma važnim porukama protkana. Priča je to o identitetu, o potrazi za samim sobom, o povjerenju i poštovanju ne samo okoline nego i obitelji. Queenie živi u jednoj vrlo kompliciranoj obitelji i već od djetinjstva naučila je što su bol, suze i patnja, ali ustrajala je usprkos svim padovima, ustrajala je i kada joj je bilo najteže, ustrajala je jer imala je podršku svojih prijateljica, a na kraju i obitelji. I izvukla se iz tame, izvukla se iz očaja i krenula je u novi život. Radnja je brza i dinamična, humora i seksa ima u izobilju, a sve kako bi nam se što vjernije predočio Queenien život pun kaosa dok nam se istovremeno daju bolne teme iz kojih se u većini slučajeva izlazi poražen.

Velika preporuka od mene jer ova će vas knjiga nasmijati do suza, da bi vas već nakon nekoliko minuta rasplakala i pokazala kako pravde na ovome svijetu ima jako malo. Sve teme obrađene u ovoj knjizi zapravo su veliki tabu, ali Queenie o njima otvoreno progovara bez ikakve zadrške i usput vas pita kako bi se vi nosili sa zanemarivanjem, koliko bi dugo trpjeli zlostavljanje, jesu li uvrede ono što zaslužujete samo zbog druge boje kože, pogađaju li traume samo bijelce ili je i crncima dozvoljeno patiti, a što je sa psihoterapijama, kome su dozvoljene, a za koga se smatra da im nisu potrebne??? Trnovit put je ispred Queenie, proživite ga s njom.
HENA COM - knjige koje se pamte

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga