Preskoči na glavni sadržaj

Ayad Akhtar- "Američki derviš"

Izdanje ALGORITAM

Priča je ovo o Hayatu, mladom muslimanu koji živi u Americi i ima potpuno normalan način života za jednog tinejdžera. Školuje se, druži sa prijateljima i igra bejzbol, voli videoigre i ne razlikuje se mnogo njegov život od života ostale djece osim po tome što je Hayat iz pakistanske obitelji. I to vrlo nesložne obitelji sklone čestim svađama i nesuglasicama. Hayata je vjera napustila i više ništa nije onako prividno, već sve oko njega poprima drugi smisao. Tragična vijest ponijeti će Hayata u prošlost, kada je bio tek dijete spremno učiti i istraživati, u vrijeme kada se u njihovu kuću doselila Mina, majčina najbolja prijateljica.

Hayat je bio još dijete kada je Mina sa svojim malim sinčićem doselila u Ameriku bježeći od bivšeg muža koji joj je želio uzeti dijete jer mu po zakonu sin pripada nakon navršene sedme godine života. Ona je uzdrmana zbog činjenice da će joj dijete biti oduzeto, ali i zbog toga što su je njeni roditelji ponovno željeli udati. Mina se brzo privikla na život u Hayatovoj obitelji, staložena i miran živjela je za sina i vjeru. Hayat joj se divio, tako pametna i samostalna žena ušla je u njegovu kuću, u njegov život i sve iz temelja promijenila. Učila ga je vjeri i poštivanju iste, čitanje kurana donijelo mu je traženi spas, a Minina blizina neopisiv nemir. Hayat po prvi puta spoznaje što je to tjelesna i duhovna ljubav i zaljubljuje se u Minu. I dok Mina upoznaje Nathana te se polako zaljubljuje u njega, Hayat uzima stvar u svoje ruke i sve krene nizbrdo.

„Američki derviš“ snažna je priča o vjeri i ljubavi, priča koja ruši mnoge granice neizrečenog i koja nas uvodi u novi svijet prepun divnih saznanja. Slojevit i dirljiv roman koji vam nudi odličan prikaz vjere nekada i vjere sada. Koliko je moderan život promijenio vjeru i koliko je utjecaj okoline presudan za održavanje onog unutarnjeg mira koji stvara u nama naš Bog. Ali to je ujedno priča o životu prepunom tajni, o problemima unutar zajednice i obitelji te o ljubavi koja je neprihvaćena. Majka priznaje Hayatu kako ga ona zapravo nekim dijelom odgaja kao židova jer smatra kako se židovi ljepše ponašaju prema svojim ženama, što dovodi do saznanja o nevjeri u njegovoj obitelji.

Predivan je to roman o duboko proživljenim osjećajima koji slamaju srce. Teško je vjerovati jedno, a osjećati drugo, teško je voljeti, a ne biti voljen, a još je teže živjeti ono što drugi žele da živiš. Ovo hrabro djelo nije samo priča o vjeri već i o tome kako ljudi poimaju tu vjeru i što su sve sposobni napraviti kako bi je održali. Brane se stavovi, tumačenja su različita, ali sve se svodi na isto, bitno je vjerovati. Zaista divna priča sačinjena od različitih likova koji su itekako potrebni da bi se vjerno prikazalo kako nismo svi isti i kako je to što smo različiti zapravo jako dobro i to nas čini posebnima. Savršen sklad vjere i zabranjenih ljubavi, vječni sukob tvrdnji i dokaza i jedna emotivna priča koja će vam promijeniti pogled na život.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…