Preskoči na glavni sadržaj

Brenda Joyce- "Nevina vatra"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Za početak mislim da je vrlo važno reći kako ovo nije baš tipičan povijesno ljubavni roman. Divna je to ljubavna priča, ali ne vrti se baš cijela radnja oko alfa muškaraca i plahih djeva, naravno, ima i toga, ali ovo je ponajviše bolna priča o neobičnom životnom putu jedne mlade dame. Sedamnaestogodišnju Mirandu otac želi udati i nađe joj ženika u dalekom Teksasu, pa je izvuče iz samostana gdje je živjela dugi niz godina od kako je sa majkom pobjegla od nasilnog oca. Londonska mlada dama kreće na put na kojem je ne čeka nažalost ništa dobro.

Na dugom putovanju prati je zanosan Derek, pobratim Mirandinog zaručnika, koji se na prvi pogled zaljubio u plahu Mirandu, a i ona njega gleda onako ispod trepavica u divnom čudu dok shvaća kako tek po prvi puta vidi kako muškarac zapravo izgleda. Miranda je potpuno neiskusna po pitanju muškaraca i bilo kakvih veza koju sačinjava muško-ženska povezanost, a kada osjeti snažnu privlačnost spram Dereka smatra kako je to jako loše i vrlo bludno. U toku putovanja oni drže distancu sa tek nekoliko ukradenih poljubaca, a onda neočekivano zadesi ih nesreća. Mirandina teta je ubijena od strane Komanča, plemena koji su još davno oteli Derekovu suprugu i sina, a sada je oteta i Miranda.

Miranda ipak biva spašena iz ralja Komanča i Derek ju je uspio dovesti na imanje njenog zaručnika Johna. Nakon vjenčanja sa Johnom Miranda je i dalje neiskusna, nevina i jako naivna. Teško sa mužem pronalazi zajednički jezik, a sve zbog toga što mu se ne može u potpunosti prepustiti. Zašto? Pa, zato jer još uvijek razmišlja o Dereku kojeg je jako zavoljela onoga dana kada ju je spasio. Nimalo lagan životni put za Mirandu, muža joj ubiju, a ona se po sporazumu mora udati za Dereka. Opet biva oteta, ali ovoga puta situacija je puno bolnija. Silovana je i zlostavljana, a vrlo vjerojatno i trudna.

Ostavit ću vama da sami saznate tko je ubio Johna i zašto se Derek morao oženiti Mirandom. Kakav je bio njen bolan put i hoće li ikada više biti sretna nakon što je preživjela toliko nemilih događaja?

„Nevina vatra“ predivan je i ujedno potresan roman. Divna ljubavna priča upast će u zamku strašne osvete. Iskreno rečeno nisam se nadala ovakvoj radnji, od početka je izgledalo da će biti romantično i nježno, ali ispalo je tužno i prepuno patnje. Radnja ima onaj štih sa puno prepucavanja i natezanja između dvoje vidljivo zaljubljenih budalica, ima čak i smijeha, ali ponajviše ima suza. Ta se mlada žena stvarno napatila u ovome romanu, nekoliko puta oteta, silovana, zlostavljana, prodana u bordel...ajme srce me boljelo koliko ta žena nije imala sreće. Bit će joj nemoguće shvatiti kako žena može i želi uživati u intimnoj vezi sa muškarcem kada su svi redom bili grubi prema njoj, a onda joj se dogodio Derek, nježan, strpljiv i razuman, njen oslonac i njena utjeha i tu počinje nova priča, novi život i spas od bolne sudbine.

Strasti ima, ljubavi ima, povezanosti također, ali ima i spletka, osvete, zamkica i puno suza i patnje. Koliko divna toliko i teška, priča je to koja daje snagu i pokazuje koliko je jaka ljubav kada je ona iskrena. Ovo je zaista poseban, neobičan i dirljiv roman, priča koja nadmašuje ljubavne igrice i pretvara se u stvaran život.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…