Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Addison Allen- "Prvi mraz"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Prije svega važno je za napomenuti da je ova priča u neku ruku nastavak romana „Čarobni vrt“ ali isto se tako može čitati i nevezano uz prvi dio jer je ovo jedna sasvim nova priča o obitelji Waverley iz koje saznajemo i puno detalja iz prve priče. Sve se lako može povezati, svi se konci polove u tren oka i kreće nova avantura u raskošnom vrtu u kojem još uvijek hrabro stoji ludo drvo jabuke koje sada čeka prvi mraz, vrijeme kada treba procvjetati.

Vrijeme uoči tog prvog mraza svake je godine prava pustolovina za sestre Waverley, a ove godine bit će to doba prožeto mnogim lažima i tajnama koje su dugo ležale zakopane u starim ormarima. Sestre Claire i Sydney udane su za svoje zagonetne muškarce koje su upoznale u prvom nastavku. Claire se od cateringa igrom slučaja prebacila na pravljenje magičnih bombona, ali nikako nije zadovoljna, a ni sretna te se često pitala- „Što ako ona nije bila posebna? Što ako njeni bomboni uopće nisu posebni?“ Nezadovoljstvo je raslo kako se smanjivalo kuhanje koje ju je prije činilo tako sretnom. Sydney ima frizerski salon, posao cvjeta, ali zadovoljstva nema ni u njenom životu. Ona samo želi dijete koje nikako ne može podariti svome suprugu. Njena kći Bay sada je petnaestogodišnjakinja, vesela, izgubljena, zbunjena i nadasve zaljubljena. I sa noći vještica i prvim mrazom dolaze samo problemi. Sydney dobiva plamene pramenove u kosi i žudi za djetetom, Bay se zaljubi u pogrešnog dečka koji je povezan sa prošlosti njene majke, Claire sreće stranca koji joj govori uznemirujuće stvari o njenoj prošlosti i porijeklu, a muškarci, brižni muževi tih misterioznih sestara znali su da će sve doći na svoje samo ako budu ono što jesu i ako se drže podalje od stabla jabuke.

Tko je taj tajanstven muškarac koji se noću šulja mračnim ulicama i zašto traži baš kuću Waverleyevih? Kakve tajne on krije i kakve će probleme donijeti Claire? Hoće li bolna prošlost koju je Sydney teško prežalila utjecati na novu ljubav njene kćeri? Pa...saznat ćete sve ukoliko se upustite u novi čarobni svijet sestara koje odlično vladaju svojim čarolijama. „Prvi mraz“ savršena je dopuna „Čarobnom vrtu“, roman je to koji opet obitelj stavlja na prvo mjesto i pokazuje nam kako je ljubav uvijek negdje tu oko nas, samo čeka pravi trenutak kada će biti pokazana. Priča je to o ljepoti zajedništva i odanosti, o velikoj sestrinskoj ljubavi koja nema granica, a ponajviše to je priča o novim počecima gdje prošlost ne mora biti zaboravljena, ali itekako mora biti prihvaćena. Roman je ovo koji nemirne sestre vodi kroz mnoge kušnje unoseći nemir u njihove živote, a neočekivani gost napravit će totalnu pomutnju i lažima pokušati uništiti snove.

A onda dolazimo do nečega što se zove izbor, da uvijek imamo izbor...kaže- „Možda možeš sam izabrati svoj put. Možda se ne zaljubiš slučajno. Možda tako treba biti. Možda, ali možda, je sve stvar izbora.“ Predivno zar ne? Sestre Waverley izabrale su biti sretne, izabrale su prošlost i mnoga pitanja ostaviti za neka druga vremena, izabrale su raditi ono što vole i izabrale su usrećiti svoje muževe, a Bay je izabrala biti ono što zaista jest, jedna od Waverleyevih, čudesna djevojka koja zna što kamo pripada.
Eto još jedna čarobna priča, još jedno putovanje koje nam donosi smijeh i suze, magiju i intrige, predivno i zagonetno do zadnje stranice. Dirljiva ljubavna priča dvoje tinejdžera pokazat će i odraslima što znači čisto i iskreno voljeti, što znači oprostiti i krenuti dalje. Tako..krenite dalje, oprostite i volite, zaboravite ružno i smjelo sa nasmiješite svojim snovima jer sve je moguće ako u to stvarno vjerujete.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

 1. Sviđaju mi se sve tvoje recenzije i nakon puno čitanja sam se ohrabrila i krenula i svoj blog pisati pa pogledaj možda ti se svidi ili mi možeš koji savjet dati :)
  http://www.tfaust.mojweb.com.hr/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala vam od srca :) oprostite što tek sada odgovaram, ali nisam ni skužila da imam komentar. Javite se na moj pp fb Sandra Avar za daljnje tipkanje :) tnx

   Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…