Preskoči na glavni sadržaj

Ruth Rendell- "Djevojka iz susjedstva"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Prije svega vrlo važno je reći kako ovo nije tipičan krimić već vrhunski jeziv krimić. Ovo je vrlo slojevita priča sa mnoštvom likova od kojih se ne zna tko zapravo govori istini, a svi čuvaju mračne tajne. Priča je to o dubokim osjećajima i sjetnim uspomenama sa kojima će na površinu isplivati i tajanstvena prošlost. 

Radnja romana počinje u doba prije početka Drugog svjetskog rata u Essexu gdje skupina djece pronalazi podzemne tunele i koriste ih za igru skrivača, pečenje krumpira i druženja kakva u današnje moderno vrijeme sumnjam da više postoje. Odmah na početku priče svjedoci smo ubojstva i znamo tko je ubojica te što je učinio sa tijelima pokojnika i kakav je suvenir uzeo te kamo ga je sakrio. Sve to znamo, ali ipak nam u glavi nastaje misterij jer za ubojstvo se saznaje mnogo godina kasnije kada su ona djeca već odavno ljudi u poodmakloj dobi.

Kroz roman u kojem se isprepliće prošlost i sadašnjost pratimo priče velike skupine ljudi, njihove probleme i dileme, njihove teške živote i malo pomalo saznajemo kakve tajne to oni kriju. Priča nas vodi u mračne predjele ljudskih duša gdje se kriju jeziva otkrića. Nisu svi dobili priliku da ispričaju istinu, neki su odselili, neki umrli, a neki jednostavno nestali, ali priča će dobiti svoj smisao kada detektiv Quell isprva nezainteresiran, počne čeprkati po slučaju ubojstva za koje se nikada ne bi ni saznalo da na mjestu pronalaska ljudskih ostataka nije trebala biti izgrađena kuća. Detektiv Quell okuplja ljude koji su se nekada davno kao djeca igrali u tim tunelima i klupko se laži počinje odmotavati.

Iz njihovih priča upoznajemo njihove potisnute emocije, skrivene afere i tajne koje bi zasigurno ponijeli u grob da nije napokon došlo pitanje gdje je nestala jedna žena iz naizgled sretne obitelji, a zajedno sa njom i jedan mladi vojnik. Priče koje ćemo polako otkrivati odvodit će nas na krivi put, pomutiti nam sve poglede na situaciju i natjerati nas da i sami istražujemo što, kako, gdje i kada. Tko je ta djevojka iz susjedstva i kakve tajne ona krije saznajte u ovom napetom i vrlo neobičnom krimiću autorice koja voli zaranjati ispod površine i čačkati po ljudskoj psihi. Zagonetna prošlost svima će se uvući pod kožu, a neobična će priča unijeti nemir u mnoge živote. Dojmljivo i fascinantno, vrijedno čitanja i strepnje.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…