Preskoči na glavni sadržaj

Alessandro Baricco-"Triput u zoru"

Izdanje V.B.Z. online bookshop & club

Ovaj kratak roman sastavljen od tri priče prikazat će vam život Malcolma Webstera kroz tri najvažnije faze njegovog života. Sve tri situacije dogodit će se u zoru i to su zapravo one situacije koje se dogode jednom i nikada više. Sudbina, neka viša sila, tko će ga znati, ali definitivno je da nam neki događaji obilježe život na neobičan način.

U prvoj priči Malcolm upoznaje ženu u predvorju jednog hotela. Ona kaže kako voli posjećivati hotele u zoru, a on laže kako samo voli sjediti i razmišljati. Počinju razgovarati o prošlosti koja ih je oboje promijenila i jedna neobična priča dobije intrigantan zaplet. On je prodavač vaga koji naizgled nema cilja, ali ona ne odustaje i navodi ga na razgovor koji će mu promijeniti život. Kako bi izgledalo kada nas ne bi bilo briga za ništa i kada bi krenuli sve ispočetka? O čemu ljudi sanjare i maštaju? U stvarnosti nitko doista ne počinje sve ispočetka, ali divno je maštati o tome, zar ne? „...nemoguće je zamijeniti karte, preostaje jedino promijeniti stol.“

U drugoj priči Malcolm je recepcionar koji počinje razgovor sa djevojkom koja je došla u hotel sa svojim dečkom. Ona je uplašena i zbunjena, pa njih dvoje počinju razgovarati o njegovom životu usred nasilja i tragedije. Oni pričaju o tome što je zloba i Malcolm shvati da mora pomoći toj jadnoj djevojci koja ni sama ne zna što želi od svoga života. Je li bijeg opcija? „...zloba je zapravo hladno svjetlo pod kojim sve gubi boju.“

U trećoj priči upoznajemo Malcolma kao trinaestogodišnjeg dječaka koji je upravo svjedočio obiteljskoj tragediji. Detektivka mu pomaže da prebrodi traumu te ga vodi daleko od svega i pruža mu novi početak.

Eto to bi bilo ukratko, ali nije to sve što se tu događalo. Iako je roman pisan na svega 86 stranica, duboka je to i potresna priča o čovjeku koji je bol iz djetinjstva u svome srcu nosio cijeloga života. Sve osobe koje je sreo promijenile su na neki način njegov život samim time što ih je vidio samo jednom. Svaka od tih osoba pomogla mu je da shvati stvari na novi i drugačiji način te da prihvati posljedice svojih djela. Za mene je to kratka krimi priča sa lažima, tajnama, tragedijom i ubojstvom. Bijeg i želja za opstankom, strah od nepoznatog i nove osobe koje će promijeniti tijek događaja. Nakon prve pročitane priče jednostavno ćete težiti drugoj jer svaki kraj ostaje visjeti u zraku i ako želite saznati istinu morate kopati (u ovom slučaju čitati) dalje. Maštovita, tajnovita i hrabra knjiga koja mijenja pogled na trenutno stanje našeg života, priča koja potiče maštu da radi punom parom, a volja za promjenama definitivno će ojačati. Sa ovom knjigom nemate što izgubiti, ali itekako ćete dobiti puno nade i snage, zaboraviti zlobu i ako nikome drugome onda barem pomoći sami sebi. Jednostavno predivno.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…