Preskoči na glavni sadržaj

Lene Kaaberbol i Agnete Friis-"Dječak u koferu"

Izdanje ALGORITAM

Jan, Anne i Karin, Jučas i Barbara, Sigita i Mikas, kako su svi ovi ljudi povezani na težak će način saznati Nina, medicinska sestra koja radi u Crvenom križu i koja je kako njen muž misli ovisnica o adrenalinu jer ponajprije želi pomoći svima dok sebe i svoju obitelj zapostavlja. Dok joj jednog dana nekada najbolja, a danas udaljena prijateljica Karin daje ključ ormarića i moli je za pomoć, Ninin život u trenu će se izmijeniti. Ona u ormariću pronalazi kofer, a u koferu dječaka. Trogodišnje dijete, golo i drogirano. Nina ne zna je li pametnije otići na policiju nakon čega bi dijete završilo u nekom sirotištu ili bi bilo bolje pomoći djetetu i pokušati mu sama naći roditelje. Nina se odlučuje za drugu opciju, ali pronaći djetetove roditelje nije nimalo lagan posao.

Prijatelj joj savjetuje da ode na policiju, a kada ona odbije on je doslovno potjera sa izgovorom kako ne želi sudjelovati u tome u što se uvalila. Nina i dječak sami su, ona ne zna tko je on ni kako je završio u tom koferu, je li otet ili prodan, a on ne razumije ni riječi onoga što mu Nina priča. Izgubljeni dvojac kreće u potragu koja će im donijeti samo probleme. Nina u potrazi za odgovorima pronalazi svoju prijateljicu brutalno ubijenu i tu shvaća kako je i sama u opasnosti.

U međuvremenu pratimo priču Sigite koja trga za otetim sinom. Pojma nema što se dogodilo, samo zna kako je ostala bez svijesti i u to je vrijeme njen sin nestao. Nitko ne vjeruje njenoj priči jer je pronađena u alkoholiziranom stanju i potpuno je nesvjesna svega što se događalo u vrijeme nestanka djeteta. Sigurna je kako je djetetov otac nekako upleten u sve to, ali kada sazna da on ništa ne zna sve se preokrene. Sigita shvaća kako nema smisla čekati policiju da nešto učini stoga sama kreće u potragu u kojoj će saznati šokantne stvari, a bolne uspomene vratiti će se da naplate dugove.

Ova potresna priča vuče korijene duboko iz prošlosti četiriju obitelji koje vjerno čuvaju svoje tajne u nemirnim srcima. Priča je to koja će u vama probuditi strah. Nemogućnost da pomognete, izgubljenost u vremenu i prostoru i tajne koje morate otkriti, ali niste sigurni želite li to. Britka krimi priča koja osjećaje ostavlja po strani, razum je zadnja rupa na svirali, ali zato adrenalin radi sto na sat, rade se gluposti i povratka više nema. Tko je dječak pronađen u koferu i kako je tamo dospio saznajte sami u ovoj šokantnoj priči. Je li važniji novac ili život?

„Dječak u koferu“ roman je koji se čita bez potrebe za spavanjem. Oštar je, prkosan i pisan upravo tako da vam se naježi koža od siline iščekivanja, a nervoza koja raste u vama neće vam dati da razmišljate o ničem drugom osim o jadnom djetetu daleko od svoje majke. Razarajuće i dirljivo, zapravo štivo koje obavezno morate pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…