Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs-"206 kostiju"

(206 bones 12)

Priča započinje jezivo da bolje ne može biti. Tempe se budi zavezana u nekoj mračnoj rupi, pojma nema gdje je ni kako je tamo dospjela. Ne sjeća se događaja koji su prethodili, ali svim se silama pokušava održati budnom i prisebnom. Kako ne bi razmišljala o gladi i zarobljeništvu prisili se razmišljati samo o tome kako da se oslobodi i pobjegne. Sad vas zanima tko ju je oteo i zarobio i zbog čega? E i mene je to zanimalo, ali ta info ne saznaje se do samoga kraja romana. Tempine pokušaje bijega pratimo tek povremeno, a iz ostatka priče saznajemo sve kako se redom događalo prije nego je oteta.

Prvo za one koji su možda nestrpljivo čekali (kao i ja) što će se odigrati između forenzične antropologinje Temperance Brennan i poručnika detektiva Andrewa Ryana evo samo natuknica...Ryan je opet solo i želi Tempe, ali ona sada glumi nedostižnu ili je možda samo zbunjena. Eto to saznajemo odmah na početku pa nije spojler, a hoće li dalje od njih biti išta ili ništa čitajte priču, čekajte kraj i saznajte sami u kojem smjeru ide njihova „veza“. Uglavnom, oni su zajedljivi, vješti u prepucavanju, stručnjaci u svome poslu, a u ljubavi pravi provokatori. Ali vratimo se na ostatak priče.

Ryan istražuje teška ubojstva starijih gospođa čijih tijela svakoga dana ima sve više. Okolnosti su čudne, nitko ništa ne znam, sumnjivaca ima napretek, ali zločini nikako da se riješe. Za to vrijeme Tempe je optužena za nemar i neprofesionalno odrađen posao. Nervozna je i bijesna, a onda joj se uz to zareda nekoliko užasnih dana popraćeno dolaskom novih zaposlenika u laboratorij, svađe na poslu, okršaj sa sendvičem, a na kraju i otmica.

Dalje nema smisla prepričavati jer bi vam sve otkrila, a to ne želim jer zapravo hoću da se prilikom čitanja osjećate isto kako sam se i ja osjećala-bila sam napeta ko puška, eto tako mi je bilo. Pročitala sam jučer ovu knjigu u svega par sati i da se mene pita (a ne pita me se) rado bih da ima još barem 1000 stranica jer sad mi je žao što je gotovo. Dalje prevedeno ni nemamo iako ima još puno nastavaka, ali uvijek si možete pogledati seriju „Kosti“ u ne znam točan broj koliko sezona, nije kao u knjizi, dosta je izmjenjeno ali serija je mrak. Da, sve mi je jasno, knjiga je knjiga, barem meni u ovom je slučaju u knjigama sve realnije i osjećajnije opisano, likovi su mi manje uštogljeni nego u seriji i radnja je vidno bolje krvava u knjizi što daje dozu brutalnosti koju autorica želi da doživimo.

Kao što sam već rekla, svaki od romana iz ovog serijala šokantan je, jeziv, mračan, uzbudljiv i iznimno napet. Preokreta u radnji ima svako malo i ne možete predvidjeti tko je krivac tako dugo dok i sami likovi ne počnu sumnjati. Na dijelovima emocionalno i bolno, srce se steže i bude vam teško baš onako za suzu pustiti, a opet sa druge strane svako malo uleti neka rečenica koje vas nasmije. Iščekivanje raste, slučajevi su neobjašnjivi, a vi ste u vrtlogu napete radnje. Serijal je ovo koji ću dugo pamtiti i sa nestrpljenjem nadati se novim prevedenim nastavcima. Za sada se (nadam se samo nakratko) opraštamo od Tempe i Ryana, što ih dalje čeka pojma nemam, možda neka divlja pustolovina u svijetu ubojica koji siju strah, neke nove osobe u njihovim životima, a možda napokon i ljubav bez skrivanja i poricanja, a sve to u ludom svijetu kriminala i brutale. Ma pisat ću vam nadam se jednom i o tome.

Recenziju napisala Sandra Avar
Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…