Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs-"Od kostiju do pepela"


(Bones to ashes 10)

Kao i svaki puta forenzična antropologinja Temperance Brennan ima pune ruke posla, na njen stol dolazi kostur djevojke koji su neki klinci kupili u zalagaonici a za koji se nije znalo kome pripada. Tempe taj slučaj nekako nenadano podsjeti na njenu prijateljicu Evangeline sa kojom je provodila ljeta kad je bila djevojčica. Sjeća se kako je svake godine uživala sa svojoj sestrom u društvu Evangeline i njene sestre Obeline, četiri su djevojčice na plaži pričale o knjigama, stihovima, poeziji i zaljubljivanju, a onda je jednoga dana Evangeline jednostavno nestala i nikada je više Tempe nije vidjela. Sama je pokrenula potragu za njom, ali tko će djevojčici reći istinu...

Tempe se nada da taj kostur ne pripada njenoj davno izgubljenoj prijateljici, ali puno je predznaka koji upućuju da bi to ipak mogla biti ona. Tada joj se javlja Ryan koji istražuje slučaj serijskog ubojice koji ubija mlade djevojke kroz dugi niz godina. Djevojke su nestale, nitko ništa ne zna, a ispada da je sve nekako povezano sa Tempinim slučajevima. Slučaj sa Evangeline se poprilično zakomplicira kada Tempe pronalazi njenu sestru Obeline koja je u braku sa likom teške kriminalne prošlosti. I dok Ryan pokušava saznati što se dogodilo nestalim i ubijenim djevojkama, zajedno sa Tempe nailazi na šokantna otkrića koja spajaju male djevojčice, trknutog fotografa i amatersku pornografsku industriju.

Jeziva je ovo priča već od prve stranice, ali sa ovim dijelom koji uključuje djecu postaje teško i uznemirujuće. Napetost se može nožem rezati, srce mi je titralo dok sa čitala o patnji i ponižavanju. Sramota i bol koja je tu opisana parat će vam dušu, ali nestale će djevojke ipak dobiti pravdu. Roman je to o velikoj boli i strašnom gubitku, ali ujedno jedna dirljiva priča o prijateljstvu koje nema granica i ljubavi koja nikada ne umire. A kada smo kod ljubavi sigurno se pitate kako napreduju naši Tempe i Ryan sa svojim privatnim životima unutar ovih strašnih priča. Pa...Ryan se udaljava od Tempe jer smatra kako ona još uvijek voli svoga „samo na papiru“ muža, Tempe nije sigurna što osjeća prema Ryanu a što prema Peteu. Pete želi napokon pokrenuti razvod jer je upoznao „onu pravu“, a Ryan kako bi spasio tek nedavno pronađenu kćer od ovisnosti pokušava obnoviti vezu sa njenom majkom što Tempe teško prihvaća i to je potpuno slama. Ostavili su je obojica, ali tu nikako nije kraj...Ryan je još uvijek jako voli pa tu postaje jako strastveno, ali stvari ipak ostaju nedorečene što se tiče njihove veze.

Ne brinite, nisam vam previše otkrila jer to sve je tek pola priče, ono važno ostavila sam vam da sami otkrivate. Imat ćete puno pitanja, mnoge vam stvari neće biti jasne, poveznice u slučajevima napravit će vam kaos u glavi, a bit će tu i puno suza zbog bolno jezivih scena, ali i zbog emotivnih rastanaka. Hoće li biti i smijeha pitate se? Naravno da hoće, jer koliko god razarajuće i teške bile priče K.Reich, ona pronađe savršeno mjesto u romanima da smjesti snagu, uzbuđenje, bol, ali i smijeh. Sve u svemu jedna mrak priča koja se čita bez predaha, a stranice skrivaju neočekivane preokrete i nezamislive istine. Potrebno mi je puno više ovakvih krimi romana i nekako mi je teško što mi je preostao još samo jedan iz serijala (206 kostiju) pa se nadam kako će nam Mozaik prevesti još barem nekoliko, taman toliko da barem saznamo što se na kraju dogodilo sa Tempe i Ryanom. Tko još nije čitao ovaj serijal molim vas krenite, meni je ovo do sada najbolji krimi serijal (a knjige se mogu i zasebno čitati) jer ima svega a posebno mi je važno što je svaka sekunda napeta i ispunjena strahom i neznanjem.

Napisala Sandra Avar
Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Colleen Hoover-"Opasna ljubav"

Izdanje Naklada Neptun

Sada kada znam radnju ovog romana već sam pogled na naslovnicu oči mi puni suzama i nešto me opako steže oko srca. Da, ovo je jedan od onih romana koji ću dugo svima preporučati. Nešto ovako divno već dugo nisam pročitala. Priča je to koja kida dušu, a emocije su toliko jake da se riječima ne mogu opisati.

Miles se kao osamnaestogodišnjak zaljubi u djevojku koja se tek doselila u njegov grad i počela pohađati njegovu školu. Instantno Rachel i Miles postanu par, nerazdvojni i ludo zaljubljeni, ali sve se počinje kompicirati kada se Rachel i njena mama pojave na vratima Milesove kuće. Miles i Rachel postave svoja pravila, ali nije baš da ih poštuju. Ubrzo njihovi roditelji imaju veliku vijest, ali vijest njihove djece bit će puno veća. I već kada misle da su sve sredili, već kada se nadaju da će sve napokon biti dobro i baš onako kako treba, sudbina tu umiješa svoje prste i donese u njihove živote strašnu bol. Miles se tada zakune kako više nikada nikoga neće voljet…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…