Preskoči na glavni sadržaj

Margaret Mallory- Čuvar


Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako divnog imena, ona je Sileas (čitaj Šilas) i prava je mala vragolanka koja je oduvijek voljela nevolje i redovito upadala u njih, a Ian je bio njen zaštitnik. I bilo je poznato svima da su od djetinjstva nekako voljeli jedno drugo, ali ipak se i mrzili, a onda ih je sila nevolje stavila pred oltar. Vjenčani su pod prisilom, a odmah nakon vjenčanja Ian odlazi u borbu i ostavlja malu Sileas sa svojim roditeljima. 

Proklinje i nju i svoju bijednu sudbinu što se uopće morao oženiti, odlazi i narednih pet godina smišlja kako će se riješiti male beštije. A onda dođe dan povratka kući. On je odrastao, a bome se i ona pretvorila u pravu ljepoticu od koje odmah Ian zaslini bradu kada je ugleda i sada je jako želi. Ali Sileas nije glupa, zamjera mu što je ostavio obitelj, zamjera mu što je ostavio i iznevjerio nju, zamjera mu što joj je slomio srce, a ona ga je voljela, ona ga još uvijek voli. E sad je na Ianu red da je opet pridobije na svoju stranu i da je uvjeri kako će se promijeniti, a to neće biti nimalo lagan posao sa jako tvrdoglavom Sileas. Kamo će ih njihovo prepirenje i nadmudrivanje odvesti saznajte sami, ali jedan savjet, naoružajte se sa puno živaca.

Dakle, dvoje tvrdoglavih koji pojma nemaju što je to ljubav i osjećaji jer nisu ništa slično tome još doživjeli i eto ih zarobljeni u braku koji pet godina nisu ni konzumirali. Jel i vama to zvuči jako frustrirajuće? Meni itekako i grickala sam nokte do trenutka kada su napokon otišli svojevoljno u taj bračni krevet. Margaret stvarno proširi priču pa se svašta nešto napeto između događa, ali ja sam taj par stvarno žarko željela spojiti jer oni su prava senzacija. Luckasti, opušteni, oštri na jezicima i pršte sarkazmom, oni su toliko različiti, a opet tako potrebni jedno drugome. I koliko god mi je priča predugo trajala na kraju se ipak isplatilo psovati, grickati nokte i strepiti, isplatilo se naučiti ponešto novo o klanovima, čitati o dvorcima koji doista postoje i doživjeti legendu o Zelenoj gospi jer to nije u romanu fikcija već stvarna prošlost. 

I kada jednom pročitate ovaj roman shvatit ćete koliko se zapravo serijali Povratak gorštaka i Čuvari Visočja uvelike razlikuju i preselit ćete se u nove pustolovine bez imalo muke i vjerujte mi super je ovaj Čuvar kada ga malo bolje pogledate. Pružite priliku ovom serijalu i nećete požaliti jer evo baš mi je ovakva zanimljiva i osebujna priča trebala da zaokupim misli i odmorim se od trilera. Ostali naslovi redom su naziva: Vođa, Grešnik, Ratnik i uskoro dolaze u prodaju pa budno pazite isto kao i ja jer sad moram imati cijeli serijal. Još da nadodam da roman ima i intriga i spletke i zavjere, a ima i osvete, znači pravi povijesno ljubavni roman koji na kraju dobije i podosta seksi scena i naravno happy end. Od mene velika preporuka.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo