Preskoči na glavni sadržaj

Ruth Ware- Igra laži


Mozaik knjiga

Kroz roman pratimo četiri prijateljice koje su se upoznale, rekli bi mi, u srednjoj školi, iako se to kod njih drugačije zove jer riječ je zapravo o internatu, znači tinejdžerice, buntovnice, lažljivice. Da, prave lažljivice jer cijeli se njihov svijet vrti oko smišljanja laži kojima će nasamariti jače i dominantnije od sebe, nikako slabije ili novajlije, već samo one osobe koje im predstavljaju prijetnju. Cilj igre je čim bolje slagati nešto, bilo što i sugovornika navesti da im povjeruje i tu same sebi pišu bodove. Pomislili bi, jao kako glupa i nepromišljena igra, da, i jest nepromišljena, a ujedno i zlokobna jer njihove su ih laži dovele do tragedije.

Jednoj od njih otac počini samoubojstvo navodno zbog crteža na kojima su te četiri prijateljice budući da ga ti njegovi crteži stavljaju, kao profesora na spomenutom internatu, u vrlo neugodnu poziciju. Ali, je li to doista tako? Ove će lažljivice to samoubojstvo pretvoriti u nestanak koji će na kraju rezultirati kobnim saznanjima jer njegovo je tijelo sada pronađeno, a četiri prijateljice će se ponovno okupiti nakon dugi niz godina kako bi nastavile svoju laž. Njihove usklađene priče polako padaju u vodu jer još netko zna što su one učinile. Pristižu prijetnje i ucjene, stvaraju se novi zapleti, a lažljivice i dalje ustraju u svojoj laži sve do trenutka kada shvate kako je jedna od njih prekršila njihovo pravilo-lažite svima, ali nikada ne lažite jedna drugoj.

Ovaj roman opravdano ima 450 stranica jer upravo je to sve važna priča, sve je to potrebno kako bi se stvorila savršena igra misli i osjećaja, potrebno je polako pratiti njihove živote kako bi dobili pravu napetost i iščekivanje koje graniči sa ludošću. Nema nepotrebnog opisivanja ni dosade, sve napisano tu je sa razlogom, a onda na kraju kada napokon saznamo istinu šok vas strese visokim naponom, a na taj šok sjest će još jedan puno razorniji. Sve dolazi na svoje mjesto, a ja ostajem u čudu kako su samo mogle prikrivati nešto tako strašno i toliko dugo.

Stvar je savjesti i osjećaja krivnje, sve se dovodi u pitanje, ali ove će vas vješte lažljivice nevjerojatnom lakoćom uvjeriti u ono što one žele da znate i izgubit ćete savjest i propitivanja, slijepo ćete vjerovati, pa se na kraju iznenaditi bizarnoj i bolnoj istini. Poteže se tu pitanje kome i kada vjerovati i što učiniti kada vas istina otrijezni, ali isto tako često sam se zapitala postoji li trenutak kada je laž jedino rješenje. Napet je ovo i oštar psihološki triler koji progovara ne samo o lažima i povjerenju već i o zlostavljanju, maltretiranju, napuštanju te obiteljskim odnosima. Uvodi nas u svijet gdje je laž nešto posve normalno, u svijet gdje vladaju četiri djevojke teških prošlosti i vrlo slomljenog duha.

Roman je provokativan, napet i u dijelovima jako jeziv i to mi je stvorilo osjećaj da sam i sama dijelom te zamršene priče, postala sam učesnicom igre laži a da to nisam ni shvatila. Uvjerile su i mene u svoju nevinost, u više ciljeve koje žele opravdati da bi mi na kraju pokazale pravu moć ljubavi, čežnje i boli. Koliko su sebe, toliko su i mene naučile pameti, poštovanju i pristupanju ljudima sa velikim oprezom. Na vama je da saznate kako su svoju laž sada već odrasle Isa, Kate, Thea i Fatima privele kraju i jesu li se napokon pokajale, a ja vam dajem veliku preporuku za ovaj, a i prethodna dva romana iste autorice jer svaki dobrano pokida živce i uznemiri psihu.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo