Preskoči na glavni sadržaj

Aimee Molloy- Savršena majka


Stilus knjiga

Svaka je majka savršena, po načinu na koji brine za svoje dijete, po stalnom zaštitničkom stavu, po stvarima koje samo majke primjećuju, svaka je savršena. Savršena je i ona koje doji dijete dvije godine i ona koje doji samo dva mjeseca, isto tako savršena je ona majka koja dijete hrani formulom. Savršena je ona koja odluči biti domaćica i brinuti samo o kući i djetetu, a isto je svršena i ona koja želi ići raditi dva mjeseca nakon poroda. Savršena je majka ona koja stalno brine za svoje dijete i ne ispušta ga iz vida, ali je savršena i ona koja dijete upiše u jaslice kako bi možda malo odmorila ili otišla na posao. Savršena je ona koja ne izlazi i prvo mjesto daje roditeljstvu, ali savršena je i ona majka koja ponekad izađe sa prijateljicama.

Čemu ovaj uvod? Roman „Savršena majka“ priča je upravo o tim predrasudama, o tome što jednu majku čini savršenom i kako bi se majke morale ponašati ako žele biti prihvaćene kao savršene. Priča je to o postporođajnim depresijama, o raznim psihozama, o sumnjama i stresu, o propalim poslovima i nečemu jako „jednostavnom“, danas zvanom, roditeljstvu. E pa tko nije roditelj pojma nema što znači uskladiti se, organizirati se, slušati savjete, tješiti, kuhati, prati, smirivati...ove Svibanjske majke održavaju sastanke upravo kako bi si olakšale dušu, izjadale se, pričale o svojim bebama koje su usput sve rođene u svibnju. Mame su to koje vole i pate, koje zapostavljaju svoje muževe, koje slamaju srca prije svega sebi, a onda i onima oko sebe. A onda je tu i jedna majka kojoj otmu dijete.

Odličan je to psihološki triler koji će vas odmah na početku totalno zbuniti, navesti vas da sumnjate u moć ljubavi majke prema djetetu i da osuđujete jer to je zapravo i dio poante ove priče-ne sudite na prvu, ne nagađajte, ne etiketirajte sve dok stvarno ne upoznate. Samo polako pratite ovu divnu priču koja će vas i potresti i oduševiti, pokušajte samo uhvatiti tog otmičara i pokazati mu da ujedinjene majke čine čuda.

Mnoge su majke nesigurne i njima bih prvima preporučila ovaj roman, jer smatram da je biti majka jako zeznuta stvar još pogotovo kada niste sigurni trebate li vjerovati svemu što čitate u knjigama o roditeljstvu ili starim legendama naših prabaka. Eto vam savjet majke troje djece-budite svoje, pogriješite, isprobavajte, ne nasjedajte na legende i tračeve, ne težite biti savršene zbog drugih jer vi već jeste savršene takve kakve jeste. Kritike će vas uvijek pratiti što god vi učinile stoga glavu gore i radite po svome.

Majčinstvo je borba u mnogim pogledima, sad moramo biti vitke, sad moramo biti stabilne, sad moramo, moramo, moramo...Ne moramo ništa osim biti sretne majke i voljeti svoju djecu, ostalo je nebitno i sve ostalo nadmudrivanje i prepucavanje i preuveličavanje i natjecanje ne čini vas boljom nego samo umišljenom. Eto o tome je ova priča, o tome kako biti majka u današnje vrijeme kada su osude na svakome koraku i o majkama koje vole i izgube. Napeta i pametna priča koju svakako vrijedi pročitati bilo da jeste mama ili ćete tek postati, a i muškarci/očevi bi mogli svašta naučiti.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo