Preskoči na glavni sadržaj

Laura Marshall- Zahtjev za prijateljstvo


Mozaik knjiga

Prošlo je dvadeset i pet godina od kada je Maria umrla, a sada se Louise javlja na Facebook sa zahtjevom za prijateljstvo. Naravno, Louise je u šoku, istovremeno je iznenađena i uznemirena jer ona čuva zlokobnu tajnu. Nakon prihvaćenog zahtjeva djevojke koju je u školi ignorirala, odbacivala i razočarala shvaća kako je davnih dana počinila gadnu pogrešku, ali sada više nema povratka, a uz sav kaos u Louiseinog glavi tu su i prijeteće poruke koje često pristižu. Louise je na rubu živaca, pokušava stupiti u kontakt sa osobama koje su bile njene navodne prijateljice, ali nailazi na zidove sa svih strana jer nitko ništa ne znam ili jednostavno šute o svemu što znaju, a znaju, netko zna Louiseinu tajnu.

Tome svemu pridružuje se i skorašnja proslava godišnjice mature pa Louise sve više razmišlja o prošlosti i ponovnom susretu sa istom. Pritom je paranoična, u stalnom strahu od poznatog koje vreba iz nepoznatog te i dalje jako nesigurna u sebe. Oduvijek je živjela u sjeni svoje „najbolje prijateljice“, oduvijek je bila plašljiva, podložna manipulacijama i u neizmjernoj potrebi za prihvaćanjem. Nije ni sada daleko od toga, iako ima neuspjeli brak iza sebe, utjehu joj daje mali sinčić, ali i dalje je, po njenom mišljenju, sasvim obična i nimalo zanimljiva. Gdje je Maria nestala one noći? Gdje je nestala bezbrižna mladost i kako se sve u samo jednom trenutku pretvorilo u bolnu prošlost popraćenu strahom? Tko je osoba koja joj sa Marijinog profila šalje zahtjev za prijateljstvo i užasne poruke? Jer, Maria je mrtva. Nije li?

Roman „Zahtjev za prijateljstvo“ odličan je psihološki roman koji progovara ponajprije o problemu društvenih mreža, o tome kako svi na svojim profilima izgledaju divno, opušteno, bezbrižno, situirano i privlačno što naravno teško pada osobama kao što je Louise koja je jako nesigurna u sebe jer takvih osoba ima, koje su normalne i bez filtera, a osjećaju se užasno gledajući one „prekrasne“ ne znajući da je život tih prekrasnih zapravo lažan. Mnogo je tu insinuacija o štetnosti društvenih mreža, o nespokoju koji one pružaju, o lažima koje se šire samo kako bi se stvorio privid savršenstva, ali nitko tu nije savršen, nitko nije bez mana. Nekako je sve pod povečalom stoga se i iza svih filtera nadzire laž i pretvaranje.

Vjerujem da je tu poanta svega biti svoj pod svaku cijenu, biti ono što jesi, a ne ono što drugi od tebe očekuju da budeš i vjerovati prvo sebi dok druge tek upoznaješ. A zatim tu je i prihvaćanje sebe upravo takvima kakvi jeste jer takvi ste najbolji, ako ne drugima, onda barem sebi. Ima tu i podosta o vršnjačkom maltretiranju jer psihičko odnosno vrebalno zlostavljanje jednako je teško kao i fizičko i takvo ponašanje one slabije učini nevidljivima i dovede najčešće do katastrofalnih posljedica. Ova priča neka vam bude glavni pokazatelj kako izgleda zlostavljanje među tinejdžerima i potpuno je realno opisano i stvarno upravo tako izgleda put jednog djeteta koje samo želi biti prihvaćeno.

Cijeli roman prožet je nekom nepojmljivom jezom i strepnja je na svakoj stranici i dok pratimo dio prošlosti pa zatim dio sadašnjosti polako se otkrivaju šokantne tajne kojima slijedi novo ubojstvo te nevjerojatan kraj i krivac je osoba na koju nikad ne bi posumnjali. Ostalo ostavljam vama da istražujete jer neistraženog ima napretek, nestanak jedne djevojke, laži koje zbunjuju, prošlost i sadašnjost isprepletene u neobičnom vrtlogu, i naravno, dajem vam preporuku jer mene je priča i potresla i izbezumila i natjerala mi jezu u kosti, jer neočekivana je a tako poznata, jer naprosto me oduševila i pokazala mi da je prošlost tu, samo jedan klik udaljena od našeg komfora skrivenog iza jednog profila.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo