Preskoči na glavni sadržaj

Erin Kelly- Kamene majke


Stilus knjiga

Kada Marianne igrom slučaja sazna da je njen novi dom unutar zidova nekadašnje bolnice za duševne bolesti, doslovno joj padne mrak na oči jer sve se vraća na naplatu. Svaka uspomena bila lijepa ili ružna u trenutku će isplivati na površinu i prizvati duhove iz prošlosti. Sjetit će se svake sekunde provedene u toj tada ruševnoj bolnici gdje se potajno nalazila sa dečkom Jessejem, gdje se on pokušavao izboriti za pravdu i gdje je ona njuškala u potrazi za nečim važnim.

Sjetila se kako je to nešto važno i pronašla i kako je ta jedna mala tajna napravila veliku pomutnju te kako je iz tog kaosa proizašao tragičan događaj o kojem sada tri osobe šute, kriju mračnu tajnu i boje se da bi se sve moglo otkriti. Sjetila se svoga bijega, prekida sa dečkom, laganja i redanja tajni na već one postojeće. A sada je strah tu, strah od odlaska u zatvor i povređivanja onih koje najviše voli. Ima sada drugi život, ali događaje iz napuštene bolnice teško da će ikada zaboraviti.

Priča je podijeljena na četiri dijela. U prvome saznajemo da je njen muž kupio stan u novouređenoj zgradi upravo tamo gdje je nekada bila bolnica i da je naravno Marianne šokirana jer strah od te zgrade nikada neće nestati. U drugom dijelu saznajemo što se točno dogodilo u tom napuštenom objektu kada je Marianne bila tinejdžerica i kako je nedugo nakon tog događaja prestrašena pobjegla u drugi grad. U trećem dijelu vraćamo se u 1958.godinu i svjedočimo užasima koji su se događali u duševnoj bolnici i vidimo svijet žena koje su proglašene ludima, a zapravo su bile sasvim normalne i tu upoznajemo Helen koja je napravila nekoliko loših stvari, ali zapravo je samo htjela pomoći. U zadnjem dijelu saznajemo tko se tu za što borio i kako je cijela situacija pomalo eskalirala, a sve je završilo spoznajom da ponekad moramo šutjeti kako bi zaštitili one koje volimo.

Nekada, ne tako davno, sve je bilo potpuno drugačije. Ako su žene bile slomljene zbog smrti sinova u ratu ili ako su uzimale kontracepcijske pilule ili ako su bile žrtve nasilja u obitelji, zbog istoga sklone alkoholu i melankoliji bile su zreli slučajevi da ih se zatvori u duševnu bolnici. Postale su predmeti kojima se manipuliralo i koje se liječilo od izmišljenih stanja koja uopće nisu ni bile bolesti. Takvim pacijentima pržili su mozak elektrošokovima kako bi ih izbacili iz depresije. Molim? Šokirana sam! Čitala sam knjigu hipnotizirana napetošću i izbezumljena količinom gluposti u koje su tadašnji liječnici vjerovali, a koje su upućivale kako je sve to nekada bilo potpuno normalno.

Ne daj Bože da je mlada žena u to vrijeme bila previše ambiciozna ili sklona prihvatiti poslovni izazov jer se to smatralo ludošću i vrlo nasilnim ponašanjem. Mislim da bi i mene strpali na takvo mjesto jer jezičina mi je u većini slučajeva predugačka pa svima sve odgovaram, ali isto tako sklona sam višim ciljevima pa bi svakako bila proglašena ludom, agresivnom i razum mi je definitivno poremećen ako bi se njih pitalo. Jednostavno ne mogu vjerovati u to što sam pročitala, a svijest mi vrišti da je sve to nažalost istina. Ne znam kako sve to pojmiti, teško je bilo čitati dio gdje su tako zorno prikazane patnje tih žena. Knjiga je zanimljiva i napeta je i vuče na čitanje, a pruža i šok i nevjericu i niz emocija koje su me slomile.

Itekako vam preporučam knjigu, da vas otrijezni, da vam pokaže kako je žena nekada bila tek jedna mala recka bez prava na mišljenje i na normalan život, bile su primorane roditi cijeli čopor djece i imale nikakva prava na kontracepciju. Ovaj psihološki roman pokazat će vam onu manje lijepu stranu prošlosti, prošlosti koja uopće nije tako daleka, ali je bila jako okrutna. Opsesivno i manično učenje i govorenje raznih jezika smatralo se razlogom da osoba završi u ludnici, isto tako su se prijavom u takve bolnice sakrivali abortusi, silovanja ili tinejdžerske trudnoće. Potresan, strašan i savršeno briljantan roman. Svakako pročitajte.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo