Preskoči na glavni sadržaj

Iva Kolega-Sjeme tame


FOKUS na hit

Iris je majka i kućanica, žena koja zna da je muž vara i ništa oko toga ne poduzima, zna da je to što joj čini silovanje, ali ne reagira. Tjeskobna je i depresivna, ovisna je o nikotinu i kofeinu, a povremeno i o tabletama za spavanje. Ovisna je i o mužu. Ne brine o sebi jer smatra da to nema smisla. Osjeća da propada i da se zaglupljuje, osjeća se kao jadnica. Čita Crnu kroniku na internetu i pokušava se smiriti i utješiti tuđom nesrećom kako bi lakše izgurala svoj život u osami. I pita se gdje je Saša, je li pijan ili samo u krevetu sa drugom, vraća li se kući ili ne i ne poduzima opet ništa, ali budi se sumnja da bi Saša možda mogao biti silovatelj kojeg policija traži.

Saša je svednjovječni tip koji urla i mlati sve oko sebe ako mu nešto nije po volji, tip sa dobrim službenim autom i plaćom koja postaje upitna, s neotplaćenim kreditom za stan i vrećicama ispod očiju. Po mišljenju Iris, on je ofucan, ali nije istinski grozan. Ima mračna i loša raspoloženja, lako i brzo gubi živce i povremeno je pravo smeće, ali za nju je i dalje najbolji, za nju je Aleksandar Veliki. Za nju je on egzistencija. Po mom mišljenju on je bolesni psihopat.

Kći Diana pobjegla je sa Enesom u Njemačku i dobro da jest napokon pobjegla jer strahote koje je doživjela neće se nikad riješiti i pomisao da ponekad poželi ubiti vlastito dijete bit će vam jasna kada saznate cijelu istinu. Shrvana je što se ne može javiti sestri i bratu, ali tako je najbolje jer otac je još uvijek sjena koja je vjerno prati. Julija je klinka koja živi na granici normalnog života i nekog čudnog stanja koje je plaši, osjeća se kao u klopci, ali i dalje Njemu dopušta da je seksualno iskorištava i traži od nje da to nikome ne priča jer to svi rade, ali i svi šute. Nada se da će On jednom prestati, ali On ne odustaje i nikad neće. A Luka je samo mali dječak nesvjestan svega što ga okružuje, ali svjestan da sve to baš i nije normalno.

Ovo je obitelj, jedna u nizu takvih, jedna u nizu koje šute i prave se da sve to ne postoji. Ovo je obitelj jednog zlostavljača. Zašto se o tome ne priča? Zato jer se žrtve boje i zato jer žrtve ne poznaju drugačiji način života. Žrtve misle da je to ono što zaslužuju i da bolje od toga neće pronaći. I Iris se boji povjeriti prijateljicama jer im ne vjeruje, jer će one to možda proširiti dalje u obliku trača i... što onda dalje? Žene različito reagiraju na nevjeru, ali ovo nikako nije pravi način. I sve bi bilo ok da se tu radi samo o nevjeri, ali tu se krije jedna mračna i brutalna priča, istinita priča o ponižavanju, batinama i silovanju.

Ovo je priča u kojoj se o svemu šuti, šuti se o zlostavljanju djece, šuti se o ljubavnicama, šuti se o gledanju bolesne pornografije, čak se šuti i o ljubavi, nježnosti i romantici jer to u ovoj obitelji ni ne postoji. I žene su snažne, pa mi nije jasno kako jedna Iris može sve to mirno gledati i ne reagirati, kako može živjeti u tom užasu i ne poduzimati ništa, zašto zaboga već davno nije sve to prekinula? E nije jer smatra da je sa Sašom osvojila premiju, jer ona ne zna za ništa drugo i za ništa bolje. Ona je postala ovisna o njemu i smatra kako neće bez njega preživjeti, a sve to ima svoju gadnu cijenu.

Da, šokirana sam, izbezumljena i plače mi se samo kad se sjetim radnje i stoga nema ni video recenzije jer ne mogu o ovako teškoj temi pričati kada suze teku čak i kada ovo pišem. Morate ovu priču pročitati jer morate shvatiti kakav užas tamo negdje postoji i imam potrebu apelirati svim žrtvama zlostavljača da više ne šute, neka se ne boje, neka potraže pomoć, neka bježe glavom bez obzira jer šutnja nije rješenje. Isto tako, pojedince molim da ne okreću glavu kada vide nasilje, da ne zanemare vapaje žrtava, pomozite im molim vas.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo