Preskoči na glavni sadržaj

Holly Ringland- Izgubljeno cvijeće Alice Hart


Znanje

Nisam mogla ni zamisliti da jedna ovako predivna naslovnica krije toliku bol, jednu djevojčicu željnu ljubavi, jednu izgubljenu dušu koja pati i jednu novu priliku za novi početak. Nakon smrti roditelja Alice živi sa bakom na farmi cvijeća, a ta je farma ujedno i utočište ženama koje su jako slične Alice, sve su one slomljene, izgubljene i pokušavaju prošlost ostaviti iza sebe. Sve one rade na farmi cvijeća i lijeće svoja srca, tako će i Alice prigrliti novi svijet oko sebi i pružiti sebi drugu priliku.

Alice žudi za izrazom, za otkrivanjem tajna i prihvaćanjem istine, ali ne znam kako pa joj se u glavi redaju brojna pitanja- Kamo je majka odlazila kad joj je pogled bio uperen u daljinu? Kako su u njezinu ocu mogla čučati dva različita čovjeka? Od kakve je kletve njezin prvi plač spasio majku? Zašto je njezina majka razgovarala sa cvijećem na tako poseban način? I tako se i sama počinje služiti jezikom cvijeća ulazeći u neku čaroliju na nevjerojatno živopisan i dirljiv način.

A kada odraste u mladu ženu sve tajne godinama skrivane izlaze na vidjelo i pokažu Alice kako cvijeće isto čuva burne tajne, a priče mogu ispričati samo ljudi. Ova obiteljska drama smještena u samo središte divljeg cvijeća daje temu koja kida srce. Riječ je tu o obiteljskom nasilju, nasilnom ocu, shrvanoj majci, djetetu koje sve to gleda i pati pa nam svako poglavlje koje nosi naziv i značenje nekog cvijeta prvo daje nadu, a samim time nas priprema na šok koji slijedi.

I čitam priču sa suzama u očima, boli me cijela priča gdje se miješa moderan život sa nekom izmišljenom bajkom, gdje se surova stvarnost prihvaća na idiličnoj farmi autohtonog cvijeća i pokazuje drugačiji put, novo mjesto gdje bolje sutra ipak postoji. „Izgubljeno cvijeće Alice Hart“ priča je o želji za posjedovanjem, o izgubljenim trenutcima, o tugovanju i napuštenoj ljubavi. Jedno odrastanje pokazalo je put skrivenih ljubavi i rane koje teško zacjeljuju, te da nas neke ljubavi potpuno unište.

Sudbina i skrivene vrijednosti donose nove poglede u budućnost, ali kako će Alice preživjeti krivnju zbog teške tragedije koja je zadesila sve koje je voljela? Ovo je ujedno priča o hrabrost i ponovnom rođenju, o spoznaji da čak i kada smo sami zapravo nikada nismo sami i bol će minuti. I oduševit će vas i uništiti i pokazati vam drugu stranu priče o ožiljcima koji zauvijek ostaju na duši.

I na kraju autorica nam piše tijek svojeg istraživanja, spominje divne ljude koje je upoznala i čije je priče stavila u roman i daje zaključak da „Australija ima crnu povijest. To je oduvijek bila i zauvijek će biti zemlja Aboridžina.“ Znači, nema oklijevanja, pročitajte ovu hrabru priču smještenu u srce Australije, dajem vam veliku preporuku jer ovo je knjiga sa puno cvijeća koja mi se jako svidjela iako sam isprva bila nekako skeptična i vjerujte mi čitat ću je ponovno jer nada i bolje sutra doista postoje.

Recenziju napisala Sandar Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo