Preskoči na glavni sadržaj

Lisa Genova-Svaka nota odsvirana


Naklada Ljevak

Prvih 80 stranica istinska dosada. Nema napetosti, nema ništa intrigantno, nema poticaja za daljnje čitanje. Doslovno mi se nije dalo dalje čitati upravo zbog toga što su ti njihovi monolozi jako zamorni. Počela sam preskakati stranice i čitati tek oko 160.stranice. I tu mi je počelo biti zanimljivo i istovremeno mučno čitati jer priča je i tužna iživopisna i brutalno teška.

Richard stalno za nečim žali, pada u depresiju, iskaljuje svoj bijes na drugima i stalno razmišlja kada će doći kraj i to razumijem sa te strane da potpuno zdrav čovjek oboli od bolesti koja ga uništava i ne može oko toga ništa učiniti, ali priča me zbog tog njegovog stava stalne ljutnje, krivnje, žaljenja i srama jako umorila.

Karina je bila nestabilna sa njim, a još je nestabilnija bez njega. Njena stalna nesigurnost i propitivanje svega dovelo me do ludila. Kakva to žena razmišlja o toliko čimbenika? Koja se to sređuje za druge, a ne za sebe? Kakva to majka prešućuje istinu kćeri i odnosi se tako hladno prema njoj, a onda kuka koliko joj dijete nedostaje?
Sve u svemu knjiga je ok, ni odlična ni loša, samo ok. Nekako kao da je nije pisala ista osoba koja je napisala Još uvijek Alice, ali naravno tu je i neka druga bolest u pitanju pa možda stoga i neki drugi pristup pisanju. Ovoga puta nisam ništa novo naučila kao što je bio slučaj sa Alice, ali razlog tome je samo to da mi je knjiga bila predosadna i nije mi držala pažnju.

Likovi su nekako nerealni, svi neki depresivni, nitko se nikada ne trgne i taj oprost na kraju bio mi je jako isforsiran. Ovoga puta nisam imala razloga plakati ni biti tjeskobna, jednostavno sam pročitala i ostala ravnodušna. Knjiga ima ozbiljnu temu, ali neozbiljan pristup, nekako sve sa krive strane gledano i smatram da je trebalo više emocija.

„Svaka nota odsvirana pitanje je života i smrti.“-Prolaznosti života, život doslovno curi kroz prste i on je toga svjestan te samo čeka taj nezaobilazni kraj.

„Ljubav se ne može izmjeriti brojem sati koji neka osoba provede s drugom.“-Propitivanje ljubavi i odanosti.

Iz ovih se citata vide super teme o kojima bi se dalo raspravljati, ali opet ni to mi nije bilo dovoljno da me oduševi. Nemam preporuku ovoga puta.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo