Preskoči na glavni sadržaj

Yangsze Choo- Noćni tigar

Ji Lin predana je, odana i vrlo mudra djevojka koja brine za svoje naukovanje, otplaćuje majčine dugove potajno radeći u plesnoj dvorani i racionalno razmišlja o svemu što je okružuje. Najviše brine o majci koju je ostavila na milost i nemilost poočimu koji nije bio blag ni prema vlastitome sinu, a kamoli prema svojoj supruzi, ali svjesna je da nema načina na koji bi joj pomogla osim da majku tješi, a poočima mrzi. Kada jednom prilikom u džepu svoga plesnog partnera pronađe jezivu amajliju sve se jako brzo počinje komplicirati jer svjesna je da je tu amajliju potrebno vratiti vlasniku, ali tajanstveni plesni partner više ne dolazi.

Ji Lin se upušta u pustolovinu života te s polubratom Shinom pokušava saznati čije je vlasništvo amajlija-prst te ga vratiti na izvorno mjesto ne znajući za drevni mit o kojem se priča kako pokojnicima treba vratiti sve njihove dijelove tijela ili će u protivnom duša pokojnika vječno lutati svijetom. Istu misiju ima i mali Ren koji jako brzo mora pronaći taj prst i staviti ga u grob svome gospodaru kojem je to obećao i kojega je jako cijenio. Vrijeme brzo prolazi, Ji Lin i Ren ispreplitat će svoje snove i javu te kroz mističnu priču prepunu legendi i neobjašnjivih smrti iskusiti neprocjenjivu odanost.

Odlična je ovo priča koja mnoge riječi, brojeve i vrline povezuje sa smrti, životom i ljubavi, a sve kroz mnoštvo detektivskih detalja koji će priču učiniti napetom. Raskošne azijske legende i običaji vode vas u posve novi svijet gdje se sve vrti oko praznovjerja i tajni što priču čini čudesnom. Također to je priča o odrastanju mladih u potrazi za svojim mjestom pod suncem, o neizmjernoj hrabrosti i snazi te o obiteljskim i međuljudskim odnosima koje je puno puta teško objasniti.

Brzo se i lako čita jer radnja je zanimljiva i prepuna iščekivanja, a likovi su realni, uvjerljivi i potpuno predani kada je u pitanju odanost i obećanje. Oduševila me ne samo priča već i način na koji se sažetim rečenicama opisuje bezbroj osjećaja i gdje nada izvire čak i tamo gdje smrt kuca na vrata. A istraga nekih ubojstava dat će vam krimi štih i kada se tragovi počnu slijediti nema više povratka i vi ste uvučeni u istragu gdje se ništa ne poklapa i gdje svi o nečemu lažu. Preporuka od mene za ovu uzbudljivu i očaravajuću priču gdje mit vrlo lako postaje stvarnost i gdje nada i ustrajnost nikada ne umiru.
Znanje

Recenziju napisala Sandra Avar


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i…

Margaret Mallory- Čuvar

Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako d…