Preskoči na glavni sadržaj

Johanna Holmstrom- "Anđeli s asfalta"

Duboko potresna priča o dvije sestre Leili i Samiri koje zajedno sa roditeljima žive u Finskoj i koje postaju žrtve društvenih normi. 

Majka im je udajom prihvatila islamsku vjeru, ali ne samo u pogledu da vjeruje nego je u toj svojoj vjeri daleko pretjerivala. Ona kćeri odgaja prema skladu sa tradicionalnim vrijednostima uz mnoge zabrane i ne shvača kako kćeri žele samo normalno živjeti, izlaziti i imati dečke. Kada se kćeri pobune oni zapadaju u fazu potpune disfunkcije u obitelji i Samira odseli iz kuće.

Isto tako cjelokupno društvo nimalo im ne olakšava život več su na svakom koraku ponižavane i maltretirane. Leila u školi bila premlačivana i verbalno zlostavljana. Kroz cijelu priču povlači se tema vjere i braka, tradicionalnog oblačenja i srama. Sve što ima veze sa slikama u kući je grijeh, a sva ta brojna pravila narušavaju odnose u obitelji.

Svijet u kojem žive pun je rasizma i nasilja, ali ova nam priča savršeno prikazuje kulturne sukobe današnjice i mlade djevojke koje često postaju žrtve jer su rastrgane između dviju različitih kultura.

Priča je ovo od djevojkama koje su ubijene jer im je dečko na radiju posvetio pjesmu, o djevojkama koje su se našle na krivom mjestu i bile silovane, o djevojkama koje su otišle na odmor i nikada se više nisu vratile. A najgore od svega je to što se takve stvari događaju unutar obitelji koje su naizgled sasvim normalne. Strašna je spoznaja da ti jednoga dana otac dođe kući pa svojoj kćeri kaže kako je upravo udana i mora odmah iseliti iz kuće, a ona jadna ne zna ni za koga je udana ni kamo mora otiči.

Dirljiv roman koji nam govori kako bi svaku vjeru i rasu trebali uvažavati i prihvačati, ali u večini slučajeva to nije tako jer društvo etiketira sve i svakoga što im se ne sviđa. A onda se te djevojke često povlače u sebe, sakrivaju od prijatelja i na kraju počine samoubojstvo samo zato što nemaju pravo glasa i izbora, več su potlačene i zaboravljene, a neke jednostavno prihvate sve ono što nije dozvoljeno pa krenu krivim putem,napuštaju vjeru i obitelj. Koliko je to napuštanje vjere dobro ili loše za njih ni ne shvačaju na početku jer samo žele pobječi od okrutne sudbine.

Knjiga je ovo koja će vas rasplakati i naljutiti, koja će probuditi u vama brojne emocije pomiješane bijesom, ali snaga koja zrači iz tih djevojaka daje posebnu čar jer tada znamo da one ne odustaju. U svakom slučaju preporučam da pročitate ovu emocijonalnu priču punu tajni i spletki.

Recenziju napisala Sandra Avar

U izdanju V.B.Z. online bookshop & club


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga