Preskoči na glavni sadržaj

Daria Keršić - "Moć albiura" - saga Albiurana (prvi dio serijala)

U izdanju ALGORITAM

Ako ste osamnaestogodišnja djevojka tada vam zapravo nije u životu važno puno stvari, tek poneki zajedljivi status na fb dići će vam živac i pomalo ćete brinuti zbog sponzoruša koje se motaju oko dečka koji se vama sviđa. Tako nekako teku dani i naše junakinje Lorete. Ona je djevojka koja nevješto govori o svojim osjećajima, ali ona itekako zna voljeti. Do ušiju je zaljubljena u Olivera, a jedne noći na tulumu njihova će ljubav izaći na vidjelo zajedno sa još jednim nemilim događajem. Sve će to biti itekako popraćeno ljubomornim pogledima i ogovaranjem, a vijest o Loretinoj vezi doći će i do Sašinih ušiju koji je još od malih nogu voli iz sjene.

Sa druge strane, svijet demona i anđela uvelike je uskomešan. Svi su saznali tko je ona iako se sve te godine vješto sakrivao njen identitet, sad je vrijeme da se što je moguće prije dođe do nje, a uz to tu dolazi i do razilaženja u mišljenjima- ubiti je ili je zadržati živu. Svaka od tih strana vuče na svoje, jedni je žele kako bi uzvisili vlast, drugi je se žele riješiti dok je naravno anđeli žele zaštititi pod svaku cijenu. Ona ima iznimno velike moći, nosi u sebi anđeoske krvi, ali ona o svemu tome ne zna ništa. Događaji oko nje svakoga se dana sve više čine apsurdnima, neobični ljudi sa još neobičnijim sposobnostima prijetnja su na svakom njenom koraku, a tragedija je neminovna.

U samo nekoliko minuta Loreti će se srušiti cijeli njen mali svijet, sva divna ljubav pretvoriti će se u bol, sva nadanja će nestati i ostati će samo bolna sjećanja i uspomene. Okružena brojnim prijateljima i obitelji ona ne osjeća ništa osim tuge i samoće, ne vidi za sebe bolje sutra i apsolutno ništa za to bolje sutra ne želi ni učiniti. Ali nije ni svjesna što je još sve čeka.

Sprema se veliki rat, a sve drevne legende i zavjere obrušiti će se na svijet. Moć grijeha i prokletstva nije jača od moći albiura koju skriva Loretina narukvica. Što sve čeka Loretu na novome puta ka neočekivanom saznanju? Kakvu tajnu krije njena obitelj? Hoće li ljubav ikada više zaživjeti u njenome srcu?

„Moć albiura“ vrlo je zanimljiva i nadasve intrigantna priča o zastrašujućoj sudbini svijeta, sudbini koju može samo Loreta promijeniti. Iako bi ona htjela samo živjeti običnim životom u njen život upadaju zloglasni demoni koji bez imalo ustupaka ubijaju sve što im zasmeta na putu. A kako je to priča o osvetama i velikim ambicijama vladara nekih nama manje poznatih svjetova nije ni čudno što će tu biti i odbjeglih demona koji skrivaju velike tajne, poneki odmetnuti anđeo sa vrlo neobičnim moćima te jedan dečko čija je ljubav jača od svega. Bez obzira na to što se u cijelome romanu kroz radnju kuje velika zavjera, priča je pisana jednostavno sa mnoštvom zabavnih i smiješnih dijaloga. Najviše su me zabavila prepucavanja demona, za koje se ne zna da li se teško snalaze u svijetu običnih smrtnika ili su samo pomalo glupi, uglavnom bilo mi je jako zanimljivo družiti se sa njima. A sa druge strane tu je Loretin dnevnik koji ona pomno piše izražavajući u njemu sve svoje najdublje osjećaje, sva svoja razmišljanja, tugu i bol, srce vas mora zaboljeti kada čitate te redove koje ona piše sa suzama u očima, jako vam teško mora biti kada shvatite da jedna djevojka od osamnaest godina smatra kako je njen život završen.

Važno je za napomenuti kako je ova priča puna nade, jedna predivna mladenačka ljubav vratiti će vas u neko davno doba kada ste i sami bili mladi i kada vam ništa drugo nije bilo važno osim da se zaljubite. A kada tome svemu dodate nesvakidašnje događaje kojima svijet ispune demoni i anđeli dobit ćete savršenu, maštovitu i nadnaravnu priču koja će vam u trenu zaokupiti pažnju. Ova neobična priča stvorena je kako bi se izgubili u njoj te kako bi i sami iskusili patnju i tugu, bijes i prijevaru, snagu i osvetu.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije