Preskoči na glavni sadržaj

Marie Kondo- "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Pa dobro, možda je ipak vrijeme da u svoj kreativni nered uvedem malo reda. Mislim da sve mame, pa tako i ja, trčim kućom i sakupljam igračke razbacane po podu, odjeću koju klinci „spreme“ po stolcima i kauču, muževe cipele koje se uvijek nekako nađu baš u blizini stola...a da ne pričam kako se moj „materijal“ za izradu unikata nalazi doslovno u svakome ormaru i ladici. Sve to kad ja lijepo sakupim i vješto sakrijem izgleda jako uredno, pa još malo u ruke usisavača i krpe i moj je dom kao iz bajke...tako dugo dok klinci ne dođu iz vrtića ili muž sa posla. Eh smatram kako je normalno imati pomalo takvog nereda u kući još pogotovo ako imate djecu, ali ako si želite malo olakšati život onda je ovo knjiga baš za vas.

Njena se metoda spremanja zove KonMari i priča kako je važno uspostaviti neki red u kući te kako će nam to promijeniti cijeli život.Uredniji način života vratiti će vam samopouzdanje i imati ćemo više elana i motivacije za sređivanje životne situacije. Marie kaže kako je pokušala svaki dan baciti jednu stvar, ali budući da je puno stvari kupovala, te kupljene stvari jako su brzo preuzele vlast nad bačenim stvarima. Kaže i kako je pospremanje samo oruđe, a ne konačni cilj. Mudra žena.

Nadalje priča ona nama o ljudima koji gomilaju nepotrebne stvari, o načinu i kategorijama razvrstavanja te o tome kako bi pospremanje trebalo biti poseban događaj. Ali kako započeti cijeli proces...pa kaže da treba započeti bacanjem nepotrebnih stvari i to svega odjednom, a stvari koje spremamo neka dobro pregledamo i razmislim trebaju li nam one uopće i za što nam trebaju, a tada ako ih odlučimo zadržati da ih spremimo po kategorijama. Nećete vjerovati, ali Marie priča i kako slagati knjige!!! Ona dijeli knjige na opće, vizualne, praktične, beletristiku, časopise....svaka kategorija ima i tisuću potkategorija, dijeli ih i na pročitane i nepročitane, na one koje želimo zadržati i one koje ćemo prodati, pokloniti ili baciti. A najvažnije od svega Marie nam daje savjet koje knjige bi trebalo zadržati čak i nakon čitanja, a koje ne. Sve je to ona jako lijepo objasnila i dala mi ideju kako da složim svoje knjige na polici.

„Čuvajte stvari zato što ih volite, a ne-tek tako-“ ovo mi se jako sviđa i trebalo bi te definitivno primijeniti.
Priča nam teta Marie o još mnogim stvarima, o kovanicama, ambalaži, recikliranju, poklonima i uspomenama, daje nam stvarno zgodne i praktične savjete od kojih sam čak i ja neke usvojila i jako su mi se svidjeli.

„Najbolji način spremanje torbe je -druga torba.“ ...e ovo mi je mrak ideja i znate što...savršeno funkcionira i uštedjela sam puno prostora, stoga žene vjerujte ovo je ideja za 10+. Uz ovaj savjet o spremanju torbica dobit ćete i brdo ideja kako srediti svoje ručne torbe pa da u njima nije raspon stvari- od igle do aviona.

Znači zaključak iz svega je ovakav...ovo je itekako knjiga samopomoći, ali ova vam knjiga nimalo neće dirati vašu psihu, već vam samo praktičnim savjetima ukazati kako da si život učinite lakšim i jednostavnijim što se tiče spremanja kuće. „Okruženost stvarima koje donose radost čini vas sretnim.“...mislim da je to nešto što nam svima treba.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga