Preskoči na glavni sadržaj

Nicholas Sparks- "Kobni zavoj"

U izdanju ALGORITAM

Miles i Missy bili su par još od školskih dana, njihova je ljubav bila nešto najbolje što im se dogodilo i što je urodilo plodom. Mnoge su godine proveli zajedno, vjenčali se i dobili sina Jonaha i sve je bilo prava idila, ali ta se idila prekinula jednoga dana dok je Missy ljuta zbog svađe sa Milesom otišla na trčanje i nikada se više nije vratila kući. Umrla je te večeri dok je nepoznata osoba automobilom naletjela na nju. Milesov se život srušio, nije se mogao pomiriti sa činjenicom da nje više nema, želio je da taj netko tko je pobjegao sa mjesta nesreće plati za svoj zločin i naredne je dvije godine od kako je Missy umrla proveo u istrazi tog slučaja svakodnevno proučavajući dosjee i sumnjajući u sve negativce koji su mu ikada stvarali probleme. Ali nastavio je živjeti za njihovog sina, volio ga je i znao je kako mu mora olakšati život bez majke, a bilo je i vrijeme da on krene dalje sa svojim životom.

Jonah je imao problema u školi, trebalo mu se nekako pomoći da savlada gradivo pa je njegova učiteljica Sarah pozvala Milesa na razgovor. Ponudila mu je riješenje koje je uključivalo njene i njegove poduke kako bi Jonah lakše sve polovio što se gradiva tiče i tako su počela česta druženja Sarah, Jonaha i Milesa. Sarah i Miles zaljubili su se u svega nekoliko tjedana i svi bi pomislili kako divna ljubavna priča pušta svoje korijenje. E pa Sparks ne bi bio Sparks kada u ovakvu tragično ljubavnu situaciju ne bi ubacio i kriminalističku priču. Došle su neke glasine do šerifa Milesa o mogućem Missynom ubojici, naravno to je za Milesa bio šok, a opće je poznato da kada smo u šoku radimo gluposti. Priveo je potencijalnog sumnjivca na vrlo pogrešan način i doveo se u gadnu nepriliku. A tada se pojavi pravi krivac i ode sve do vraga.

Već negdje na sredini romana dobit ćete neke natuknice tko bi mogao biti kriv za Missynu smrt, ali tek tada dolazi do puno preokreta kada od nepoznatog počinitelja saznajemo što se stvarno dogodilo tog groznog dana. Njegova verzija priče ispričana je sa mnogo žaljenja i kajanja, on zna da je kriv što je pobjegao, ali isto tako zna kako je Missyna smrt bila nesretan slučaj. Iskreno da vam kažem ja bih rado samo 5 minuta da mogu provesti u društvu Nicholasa Sparksa kako bih mu rekla: „Čovječe ti si fenomen! Od divne ljubavne priče napravio si još bolju ljubavnu priču i onda si tu veliku ljubav stavio na tako ogromnu kušnju. Pa odakle ti samo tako odlična ideja? Unio si u tu nježnu priču jako težak i kompliciran zaplet i živci su mi se pokidali dok sam strepila što će se dalje dogoditi, a da ne pričam kako sam nokte, koje inače ne grizem, izgrizla do krvi. Svaka čast majstore!“ a mislim da bih ga i cmoknula, onako čisto zahvale radi što sam uživala uz njegove romane.

„Kobni zavoj“ je zaista predivna priča, bol je itekako prisutna, ali nada je jača od tuge i taman kada počinje nova ljubavna radnja pomalo sam se zapitala: „I što sad? To je to? Samo ljubavna priča?“ Prevarila sam se kao nikada prije u svome čitalačkom životu. Dobila sam odličnu krimi radnju tako savršeno ispričanu da nisam mogla vjerovati koliko je zanimljiva. Divna se romansa prekida u samo pola stranice i dolazi do neočekivanog otkrivenja i srce vam u trenu zatitra dok razmišljate što će se dalje dogoditi. Tko je krivac? Kako će to utjecati na Milesovu vezu sa Sarah? Pa nije valjda da će zbog toga prekinuti i opet doživjeti razočaranje? A jadan Jonah, ajoj divnog li djeteta koje tako silno treba majku.

Jako intrigantno štivo puno iščekivanja i nagađanja, divna ljubav postaje u trenu predmet sumnje, patnja se vraća u živote samo tako, ali ono što posebno fascinira u ovome romanu je istinski oprost. Kada i u kojim situacijama smo ga spremni pružiti osobi koja je pogriješila? Čini se kako za sve postoji neko vrijeme i mjesto, i dok nam se sve lijepo posloži u glavi i dok shvatimo da dalje možemo samo ako oprostimo sebi i drugima tek tada ćemo pronaći onaj mir i poticaj za dalje. Znači, svi vi koji niste čitali ovaj roman, krajnje je vrijeme da ga pročitate,ne,ne, vrijeme je da ga proživite jer ova tako realna priča sa neočekivanim poveznicama probudit će u vama emocije za koje niste ni znali da ih imate.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga