Preskoči na glavni sadržaj

Ivan Brankovic -"Prometejev dnevnik"

Izdanje Otvorena Knjiga

Dvojica tajnih agenata, jedan povučeni kolekcionar, arheologinja i vrlo tajanstveni lik koji ih sve drži na okupu i šalje ih u potragu za tajanstvenim predmetom koji je po svemu sudeći dio davno nestale civilizacije. Ekipa je spremna za istraživanje i puno akcije popraćene otmicama, pucnjavom i bijegom. Je li zaista riječ o drevnoj civilizaciji ili možda o izvanzemaljcima? Razne se teorije i polemike vode oko toga, ali riječ je zapravo o nizu pronađenih predmeta sa neobjašnjivim znakovima i jedna davno pala letjelica od koje je cijela priča i počela.

Agent Kolman želi se neko vrijeme povući u osamu, ali Minh ga šalje na novi zadatak sa naznakom kako je njihova organizacija izgubila vođu i sada mora riješiti jedan veliki misterij kako bi se našli tragovi koji vode do možda glavnih krivaca, ali i novih znanstvenih otkrića. Kolmanu se pridružuje i Frenki pa kreću saznati kakav je to predmet Ana dobila od kolekcionara. Minh ih usmjerava u svakoj situaciji, daje im zadatke i sve ih više uvlači u zapletenu igru sa višim ciljem.
Što je zapravo Prometejev dnevnik? Davno napisan, pa izgubljen trag ili nešto što bi pokolebalo i sukobilo religije? Treba li ga proučavati ili jednostavno uništiti? Ma tko je bio Prometej, bog ili izvanzemaljac?

Ovaj odličan SF triler odvest će vas do SS i nacističkih znanstvenika, upoznat ćete drevne civilizacije, putovati egzotičnim mjestima i spajati prošlost sa sadašnjim vremenom. Kakve veze ima letjelica pala 1936.godine sa predmetima kupljenim na internetskim aukcijama? Agencije i vlada pokušavaju saznati pravu istinu, ali naši likovi su zapravo na pravom tragu i čeka ih neočekivana pustolovina. Na svakom su koraku teorije zavjere, o važnim se stvarima ne priča, svi govore u šiframa i napetost raste iz stranice u stranicu. Autor je u sve to ubacio priču o sukobu Čuvara svjetlosti i vatikanske crkve, ali nadasve se posvetio teoriji da izvanzemaljci ipak postoje. Oni su izvor evolucija i nastanka civilizacija, a sada naši junaci istražuju što se stvarno dogodilo i odakle dolaze tajni predmeti.

Roman je prepun akcije, zasjeda i pucnjave. Agenti se pametni i proračunati, ali nadasve opušteni te predani svome ionako nejasnom poslu. Zanimljiva je i pomalo bolna činjenica kako su ti agenti postali to što jesu, tko su oni i tko je određivao njihovu sudbinu. Priča je napeta do samoga kraja, a pratimo je iz različitih kuteva jedne zanesene i jako čudne ekipe. Da trebam napraviti usporedbu bilo bi to definitivno sa kultnom serijom Dosjei X jer u ovoj priči nema čega nema i sve je obavijeno velom misterije i nadnaravnog. Opisi gradova i mjesta gdje se radnja događa opisani su u predivnim istinitim detaljima koji radnju čine još zanimljivijom, a roman postaje pravo čudo kada saznate da su se neki od navedenih događaja zaista dogodili. I za kraj mislim da je važno spomenuti kako uskoro izlazi drugi nastavak ove priče koji već jedva čekam jer ovako pustolovan i nadnaravan krimi/triler već dugo nisam čitala.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije