Preskoči na glavni sadržaj

Ivan Brankovic -"Prometejev dnevnik"

Izdanje Otvorena Knjiga

Dvojica tajnih agenata, jedan povučeni kolekcionar, arheologinja i vrlo tajanstveni lik koji ih sve drži na okupu i šalje ih u potragu za tajanstvenim predmetom koji je po svemu sudeći dio davno nestale civilizacije. Ekipa je spremna za istraživanje i puno akcije popraćene otmicama, pucnjavom i bijegom. Je li zaista riječ o drevnoj civilizaciji ili možda o izvanzemaljcima? Razne se teorije i polemike vode oko toga, ali riječ je zapravo o nizu pronađenih predmeta sa neobjašnjivim znakovima i jedna davno pala letjelica od koje je cijela priča i počela.

Agent Kolman želi se neko vrijeme povući u osamu, ali Minh ga šalje na novi zadatak sa naznakom kako je njihova organizacija izgubila vođu i sada mora riješiti jedan veliki misterij kako bi se našli tragovi koji vode do možda glavnih krivaca, ali i novih znanstvenih otkrića. Kolmanu se pridružuje i Frenki pa kreću saznati kakav je to predmet Ana dobila od kolekcionara. Minh ih usmjerava u svakoj situaciji, daje im zadatke i sve ih više uvlači u zapletenu igru sa višim ciljem.
Što je zapravo Prometejev dnevnik? Davno napisan, pa izgubljen trag ili nešto što bi pokolebalo i sukobilo religije? Treba li ga proučavati ili jednostavno uništiti? Ma tko je bio Prometej, bog ili izvanzemaljac?

Ovaj odličan SF triler odvest će vas do SS i nacističkih znanstvenika, upoznat ćete drevne civilizacije, putovati egzotičnim mjestima i spajati prošlost sa sadašnjim vremenom. Kakve veze ima letjelica pala 1936.godine sa predmetima kupljenim na internetskim aukcijama? Agencije i vlada pokušavaju saznati pravu istinu, ali naši likovi su zapravo na pravom tragu i čeka ih neočekivana pustolovina. Na svakom su koraku teorije zavjere, o važnim se stvarima ne priča, svi govore u šiframa i napetost raste iz stranice u stranicu. Autor je u sve to ubacio priču o sukobu Čuvara svjetlosti i vatikanske crkve, ali nadasve se posvetio teoriji da izvanzemaljci ipak postoje. Oni su izvor evolucija i nastanka civilizacija, a sada naši junaci istražuju što se stvarno dogodilo i odakle dolaze tajni predmeti.

Roman je prepun akcije, zasjeda i pucnjave. Agenti se pametni i proračunati, ali nadasve opušteni te predani svome ionako nejasnom poslu. Zanimljiva je i pomalo bolna činjenica kako su ti agenti postali to što jesu, tko su oni i tko je određivao njihovu sudbinu. Priča je napeta do samoga kraja, a pratimo je iz različitih kuteva jedne zanesene i jako čudne ekipe. Da trebam napraviti usporedbu bilo bi to definitivno sa kultnom serijom Dosjei X jer u ovoj priči nema čega nema i sve je obavijeno velom misterije i nadnaravnog. Opisi gradova i mjesta gdje se radnja događa opisani su u predivnim istinitim detaljima koji radnju čine još zanimljivijom, a roman postaje pravo čudo kada saznate da su se neki od navedenih događaja zaista dogodili. I za kraj mislim da je važno spomenuti kako uskoro izlazi drugi nastavak ove priče koji već jedva čekam jer ovako pustolovan i nadnaravan krimi/triler već dugo nisam čitala.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga