Preskoči na glavni sadržaj

Liane Moriarty-"Posljednja obljetnica"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Prije više od sedamdeset godina sestre Rose i Connie pronašle su bebu u kući na otoku Scribby Gum. Roditelji su navodno samo nestali sa lica zemlje pa će se o djetetu brinuti sestre koje su još i same djeca. Connie je odgajala bebu kako je sama znala i umjela jer kako ona kaže, otac i sestra joj nisu baš bili pri zdravoj pameti. Nazvala je malu djevojčicu Enigma, što je bilo itekako prigodno s obzirom da je cijeli taj slučaj nestanka roditelja i pronalazak bebe bio pravi misterij.

Nadalje priču pratimo iz sadašnjosti kada nakon Conniene smrti nastaje pravi kaos. Connie je svoju kuću ostavila Sophie, bivšoj curi svoga nećaka Thomasa. Sophie prihvaća kuću i svi se slože sa time osim Thomasove sestre Veronike koja ne želi da kuću dobije „hladna kučka koja je ostavila Thomasa pred oltarom“. Veronika je odlučila ponovno pokrenuti istragu oko misterija bebe Munro te napisati knjigu sa pravim istinitim činjenicama, ali nikako da istinu izvuče na vidjelo jer pravilo postoji da nitko ne smije znati istinu prije svoje navršene četrdesete godine.

Tu je i Grace, Conniena praunuka koja je u naizgled sretno braku, ali nesretna je, bori se sa mislima kako muža ne voli dovoljno i kako nije dobra majka njihovom tek rođenom sinu.Obilazak kuće obitelji Murno, koja je postala turistička atrakcija, vodi površno i nesmotreno, a zapravo si i ne dopušta proživljavati tugu koju osjeća. Planovi koje su ona i muž gradili sada više ne izgledaju tako blistavo, sve joj je sivo, besmisleno i dosadno do boli. Grace se jednostavno ne sviđa biti majka i ona želi slobodu pa kuje pakleni plan kako mužu naći drugu ženu, sinu drugu majku, a da sama Grace jednostavno nestane. Da, razmišljala je kako napustiti svoju obitelj, ali njen je plan bio strašan.

Sophie je još uvijek sama, bliži joj se četrdeseta, voli gledati reality emisije i voditeljica je odjela za ljudske resurse. Vedra je osoba iako ponekad podložna pritisku svog biološkog sata. Uznemirena je činjenicom kako možda nikada neće postati majka. Ali sve se mijenja kada dolazi živjeti na otok u svoju novu kuću.

Kamo su nestali Alice i Jack i zašto su bebu ostavili samu? Sve upućuje da Rose zna puno više nego što priča, a teška istina samo što joj je pređe preko usana. Grace muče mnoga pitanja vezana uz nestale roditelje male bebe, spoznaja da su bili siromašni nikako ne pomaže u tome i ona se pita ako bebu nisu voljeli što je razlog tome. Ali jesu li bebu zaista dobrovoljno ostavili?

Priča je ovo u kojoj osjećaji nadvladavaju zdrav razum, to je priča o ushitu prilikom poroda, o majčinskoj ljubavi, o brizi za tek rođeno dijete, pa kako onda Grace ne osjeća ništa prema svome djetetu? Cijela radnja jako je mistična, poglavlja su pisana tako da od prve ni ne znate tko priča priču što daje dodatnu čar u otkrivanju istine. Tajne su dobro čuvane sve do jedne večeri, obljetnice pronalaska bebe Murno koja će ujedno biti i posljednja obljetnica. Priča je divno istkana od pregršt likova koji unose svoje osjećaje, tako ćete upoznati odsutnu Grace, ljutu i uvijek pričljivu te znatiželjnu Veroniku, zbunjenog Thomasa, šutljivu Rose, neodlučnu Sophie te mnoge druge članove ove neobične obitelji, a svi kriju neku tajnu koja im razdire dušu.

Tko je zapravo pronađena bebe? Kako se Sophie snašla u novoj kući i novoj okolini i je li napokon našla onog pravog sa kojim će zasnovati obitelj? Tajne će se otkriti tek na kraju knjige što bi značilo da ćete proživljavati slatku agoniju cijelo vrijeme čitanja i sami se pozabaviti istragom slučaja mistične bebe i njenih nestalih roditelja. Roman je prepun laži i istovremeno uzbudljiv dok progovara o hrabrim životima koji su tražili način kako izaći iz siromaštva. Roman ističe probleme u braku, emocionalnu odsutnost partnera, partnere koji su ponižavani i zapostavljani te emocije sa kojima se parovi svakodnevno susreću iza zatvorenih vrata. Zaista jedna topla, divna i intrigantna priča koja me opčinila i zadivila, naučila što znači odanost do smrti i navela me da ovu autoricu zavolim još više. Preporuka do neba.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije