Preskoči na glavni sadržaj

Jens Lapidus- "Laka lova"

Stockholmska trilogija, prvi dio

JW je siromašan student koji živi u maloj trošnoj sobi, štedljiv je i voli učiti, ali kreće se u krivim društvenim krugovima. Dok „na crno“ vozi taksi smišlja opake planove kako brzo i lako zaraditi veliku lovu koja bi ga izbavila iz siromaštva i pružila mu lagodan život. Jedna će mu „poslovna“ ponuda promijeniti život. Upustiti će se u biznis prodaje kokaina i pri tom udružiti sa opasnom elitom dilera. JW glumi da je nešto što nije, laže i skriva se, smuca po lošim i opasnim kvartovima i to će ga stajati puno živaca i priuštiti mu nezamisliv strah. Kada želi ostaviti dobar dojam pred svojim lažnim prijateljima također pokušava izvuči čim više informacija od njih praveći se da je sve to zezancija, ali njega zapravo zanima sve vezano uz drogu, kako je nabaviti, kolika je zarada, kome prodati. A tu se povlači i priča o njegovoj nestaloj sestri koju žarko želi naći, ali njoj ni traga.

Jorge je već dugo u zatvoru i više ne može podnijeti život iza rešetaka pa planira bijeg. Život u zatvoru podučio ga je da bude ponizan, nezanimljiv i nevidljiv, nikome nije stvarao probleme i uzorno se ponašao što mu je dalo puno vremena za razmišljanje i planiranje bijega. Njegov je plan detaljan, opsežan i kako on misli, savršen, a ono što ga najviše potiče na bijeg je osveta jugomafiji i Radovanu koji ga je izdao te se zbog njega i našao u zatvoru.

Mardo reketari i pere novac za Radovana, utjeruje strah u kosti svima koji mu se nađu na putu i koliko god je sitan ipak će i snagatoru većem od sebe bez imalo problema zabiti cijev pištolja u usta.

Ova trojica naši su glavni likovi i njihovi životi su posve različiti u svakom pogledu, ali sve ih veže droga i kriminal. Visoko društvo, elita, bande, puno droge i žene lakog morala, sve je to dio Stockholmskog podzemlja, pakla u kojem će ova trojica pokušati zaraditi laku lovu. Radnja je opisana iz perspektive svakog od navedenih protagonista, pa saznajemo njihove strahove, nade i želje za osvetom. Njihove se sudbine isprepliću u mračnom Švedskom društvu prateći niz ilegalnih radnji. Roman je naizgled jako realan, a u radnju sam se uvukla vrlo lako samim time što sam pročitala da je Lapidus odvjetnik koji se nagledao svakakvih opasnih likova kojima je zločin prirodan čin i način života pa je prema tome i dobio neke ideje za svoje romane. Lapidusove rečenice su kratke i oštre, a mračni opisi pridaju snažnoj i opasnoj okolini koja ledi krv u žilama.

Zanimljiv i napet krimić, priča koja prikazuje nešto što neki možda ni ne bi mogli zamisliti da zaista postoji, ali jugomafija itekako je vladala Stockholmskim podzemljem i šverc cigareta, droge i oružja bila je za mafiju nešto sasvim normalno. Stoga pročitajte, zaista vrijedi, intrigantno je i priča priču punu prkosa, ali i boli.
Izdanje V.B.Z. online bookshop & club

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga