Preskoči na glavni sadržaj

Vladimir Papić-"Iskupljeni princ"

Vrlo neobična je ovo priča u priči, zapravo puno kratkih priča koje imaju stav svaka za sebe u neobjašnjenom vremenskom odmaku, a zajedno čine nevjerojatnu cjelinu i definiraju glavnog junaka. Mnogo je likova, a zapravo sve je u oku i mašti čitatelja jer likovi su možda stvarnost, a možda tek dio naše podsvijesti, možda tek priviđenje koje dolazi u valovima i stvara novu priču.

Upoznajemo Francesca, dječaka koje je bio zlostavljan u školi, neshvaćenog pjesnika koji svoje riječi daje iz srca, a koji će naposljetku i sam postati nasilan i gonjen surovim mislima u kojima vlada zla sila. A tu je i Esteban, koji djetinjstvo provodi po krčmama gledajući kako farmeri piju i bludniče sa konobaricama. Sve i da mu uspije njegov naum da svijet učini ljepšim to je samo teza u njegovoj glavi do koje će teško stići jer tu se pojavi Nero, mračni lik koji tjera vodu na svoj mlin, nesretno dijete koje je bilo zanemarivano i zlostavljano, vidio kako mu umiru oba roditelja, pun je mržnje i povlači se u tminu. Nero nema potrebu voljeti i biti voljen jer ljubav i privrženost za njega su prijetnja i pokazatelj slabosti. Može li mu spas pružiti sestra Speranza? Može li ga ona spasiti od boli i patnje koju nanosi drugima?

„Iskupljeni princ“ roman je o upornosti i stalnoj potrazi za srećom koja je nadohvat ruke, ali umu nedostižna. Priča je to o hrabrosti i borbi, o osveti i boli, mistična rijeka nosi divne poruke kroz cijelu priču i uviđamo da nikada ne prestaje vječita borba između dobra i zla, sreće i tuge, ljubavi i mržnje i da nasilje nikada ne prestaje kada je potaknuto nasiljem i kako tražiti dobro u ljudima kada smo okruženi samo zlom. Boli ta dječja patnja kroz koju nas autor vodi, ranjava i našu duši sve što oni doživljavaju, ali sve je to samo uvod u novu priču gdje susrećemo Milana, čovjeka izgubljenog u vremenu i prostoru koji u samo jednom trenu stavi svoj život na kocku.

Roman je podijeljen u tri dijela, a ovo što sam vam ispričala samo je jedan mali dio, ostalo ostavljam vama da istražite i da shvatite kako je vama drago, ali čisto da se zna ovo nije samo priča, ovo je doista realan prikaz onoga kada kažemo: „Pronađi svoj pravi smisao postojanja.“ I dalje se pitate tko je glavni junak? Otkrijte sami tko je on i što mu se sve događa, otkrijte zašto je morao saznati gdje je njegov početak, a gdje kraj. Što je dovelo do svi tih pitanja i što je svijest, a što stvarnost.

Zanimljiv i jako mističan roman koji će vas iznenaditi, šokirati i uznemiriti, pokazati vam novu stranu života i smrti, a splet prošlosti, sadašnjosti i budućnosti stvoriti će nevjerojatan vrtlog sumnje i prkosa.

Osvrt napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije