Preskoči na glavni sadržaj

Dorothea Benton Frank- "Posljednja prva supruga"

Mozaik knjiga

Leslie i Wes u braku su već trideset godina, on je uspješan u poslu i iznimno škrt, ona je brižna kućanica koja sve drži pod kontrolom i svima udovoljava. Sve krene naopako kada Wesovi najbolji prijatelji jedan po jedan zamijene svoje supruge za nove upola mlađe „barbike“. To Leslie jako razljuti jer su njihove bivše supruge bile njene najbolje prijateljice i ona ih ne želi izgubiti, a isto tako ne može nikako pojmiti društvo mladolikih cura kojima bi mogla biti majka. Wesovi prijatelji opčinjeni su svojim novim ženama, a i Wes ih počinje primjećivati, što je dovelo do toga da svoju ženu počinje sve više ignorirati.

Wes ne shvaća kako je Les u njihovu obitelj uložila puno ljubavi i brižnosti, kako nikada ništa nije tražila zauzvrt, a uvijek je brinula i o kući i o djeci pa čak i o unuci, nije joj to bio problem, ali boljela ju je ta nezahvalnost koju je doživjela i smetalo joj je biti samo sjena koju nitko ne primjećuje. Postala je posljednja prva supruga i taj joj je status donio samo probleme. Odlučila je napustiti muža i preseliti se na neko vrijeme svome bratu Harlanu.

Les opet uživa u životu, istražuje povijesne ličnosti koje su živjele davnih godina u bratovoj kući, viđa posve čudne stvari koje je zabavljaju i susreće starog školskog prijatelja. Ponovno je svoja da radi što želi, a ne da se stalno pokorava mužu koji živi samo za golf, a nju uopće ni ne pita što bi ona željela. I tako Wes živi sam, a oko njega nastaje kaos, kuća je u neredu, večere nisu skuhane, unuku ne zna dovesti u red. Djeca su im obični nezahvalnici i nikakve koristi od njih i sada je samo na njemu da sve to sredi, a onda saznaje da ima rak.

Pravo je čudo kako tek kada nešto izgubimo postanemo svjesni veličine našeg gubitka. Tako su i Wesovi prijatelji prekasno shvatili kako su dobre i predane žene zamijenili čistim nevoljama, a Wes je također osjetio bol zbog Leslienog odlaska. Bit će tu još puno neprilika i svađa, zavisti i osvete, ljubomore i tuge, poneko vjenčanje, puno smijeha i trunka mržnje. Wes me svojim ponašanjem jako nervirao, poželjela sam ga ošamariti i dobro ga protresti ne bi li došao pameti. Prikazan je kao prava šovinističko homofobična svinja. Kasno vam je plakati kada izgubite to što imate, sreća vaša ako na vrijeme shvatite u kom grmu leži problem. Ne kritiziram, samo primjećujem. Zato poneko „hvala“ neće vam slomiti jezik, ali će razveseliti vama drage osobe, i pokazivanje privrženosti nije grijeh znate, slobodno se malo opustite. Zaboljelo me vidjeti Les depresivnu i zapuštenu, a sve zbog nekog lika koji obožava golf i ništa drugo osim toga. Hoće li se Les vratiti Wesu?

Realan je to i jako oštar roman, priča koja će vas i razljutiti i opametiti i pokazati vam koliko su zapravo važne male stvari, sitnice se broje, nježni pogledi i poljupci se broje i zaljubljenost treba održavati a ne zanemariti, i ljubav treba njegovati. Poučna priča prepuna dramatičnih ispovijedi i likovi koje možemo bez problema vizualizirati. Snažna poruka, napeta i zanimljiva priča, pa dodajte tome dinamičnu radnju i neočekivani kraj i dobijete savršenu kombinaciju i predivan roman o gubitku i snazi, o borbi i hrabrosti. Uz savršenu dozu humora ova priča progovara o realnom životu i neočekivanim situacijama koje nam život servira, a sa kojima se moramo uloviti ukoštac kako bi sačuvali ono što volimo. Ogromna preporuka od mene, pročitajte, shvatite, reagirajte na vrijeme.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga