Preskoči na glavni sadržaj

Dorothea Benton Frank- "Posljednja prva supruga"

Mozaik knjiga

Leslie i Wes u braku su već trideset godina, on je uspješan u poslu i iznimno škrt, ona je brižna kućanica koja sve drži pod kontrolom i svima udovoljava. Sve krene naopako kada Wesovi najbolji prijatelji jedan po jedan zamijene svoje supruge za nove upola mlađe „barbike“. To Leslie jako razljuti jer su njihove bivše supruge bile njene najbolje prijateljice i ona ih ne želi izgubiti, a isto tako ne može nikako pojmiti društvo mladolikih cura kojima bi mogla biti majka. Wesovi prijatelji opčinjeni su svojim novim ženama, a i Wes ih počinje primjećivati, što je dovelo do toga da svoju ženu počinje sve više ignorirati.

Wes ne shvaća kako je Les u njihovu obitelj uložila puno ljubavi i brižnosti, kako nikada ništa nije tražila zauzvrt, a uvijek je brinula i o kući i o djeci pa čak i o unuci, nije joj to bio problem, ali boljela ju je ta nezahvalnost koju je doživjela i smetalo joj je biti samo sjena koju nitko ne primjećuje. Postala je posljednja prva supruga i taj joj je status donio samo probleme. Odlučila je napustiti muža i preseliti se na neko vrijeme svome bratu Harlanu.

Les opet uživa u životu, istražuje povijesne ličnosti koje su živjele davnih godina u bratovoj kući, viđa posve čudne stvari koje je zabavljaju i susreće starog školskog prijatelja. Ponovno je svoja da radi što želi, a ne da se stalno pokorava mužu koji živi samo za golf, a nju uopće ni ne pita što bi ona željela. I tako Wes živi sam, a oko njega nastaje kaos, kuća je u neredu, večere nisu skuhane, unuku ne zna dovesti u red. Djeca su im obični nezahvalnici i nikakve koristi od njih i sada je samo na njemu da sve to sredi, a onda saznaje da ima rak.

Pravo je čudo kako tek kada nešto izgubimo postanemo svjesni veličine našeg gubitka. Tako su i Wesovi prijatelji prekasno shvatili kako su dobre i predane žene zamijenili čistim nevoljama, a Wes je također osjetio bol zbog Leslienog odlaska. Bit će tu još puno neprilika i svađa, zavisti i osvete, ljubomore i tuge, poneko vjenčanje, puno smijeha i trunka mržnje. Wes me svojim ponašanjem jako nervirao, poželjela sam ga ošamariti i dobro ga protresti ne bi li došao pameti. Prikazan je kao prava šovinističko homofobična svinja. Kasno vam je plakati kada izgubite to što imate, sreća vaša ako na vrijeme shvatite u kom grmu leži problem. Ne kritiziram, samo primjećujem. Zato poneko „hvala“ neće vam slomiti jezik, ali će razveseliti vama drage osobe, i pokazivanje privrženosti nije grijeh znate, slobodno se malo opustite. Zaboljelo me vidjeti Les depresivnu i zapuštenu, a sve zbog nekog lika koji obožava golf i ništa drugo osim toga. Hoće li se Les vratiti Wesu?

Realan je to i jako oštar roman, priča koja će vas i razljutiti i opametiti i pokazati vam koliko su zapravo važne male stvari, sitnice se broje, nježni pogledi i poljupci se broje i zaljubljenost treba održavati a ne zanemariti, i ljubav treba njegovati. Poučna priča prepuna dramatičnih ispovijedi i likovi koje možemo bez problema vizualizirati. Snažna poruka, napeta i zanimljiva priča, pa dodajte tome dinamičnu radnju i neočekivani kraj i dobijete savršenu kombinaciju i predivan roman o gubitku i snazi, o borbi i hrabrosti. Uz savršenu dozu humora ova priča progovara o realnom životu i neočekivanim situacijama koje nam život servira, a sa kojima se moramo uloviti ukoštac kako bi sačuvali ono što volimo. Ogromna preporuka od mene, pročitajte, shvatite, reagirajte na vrijeme.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije