Preskoči na glavni sadržaj

Katie Hickman-Vrata harem, Pindarov dijamant

Naklada Ljevak

Na prvu ovi će vas romani podsjetiti na seriju „Sulejman veličanstveni“ jer radnja se događa nakon njega, odnosno kada je na čelu sultanata njegov unuk Murat III. Seriju sam pratila površno, više zbog svekrve nego zbog sebe, ali zapamtila sam neke važne povijesne činjenice koje su se ispostavile istinitima i to me privuklo čitanju ovih knjiga, ali knjige koliko sam naknadno shvatila jako malo spominju samu povijest, više je u fokusu bolna ljubavna priča trgovca Paula i njegove zaručnice Celie. Prvi dio „Vrata harema“ ukratko ću vam opisati sa glavnim činjenicama, ali o „Pindarovom dijamantu“ neću vam govoriti jer bi to bio veliki spojler.

Znači ovako, godina je 1599., Celia je sa ocem putovala Jadranom kada je njihov brod napadnut, posada ubijena, otac ubijen, a ona odvedena kao robinja u sultanov harem. Paul je mislio da je njihov brod doživio brodolom i da su svi mrtvi, ali naknadno se ispostavi da je Celia živa, ali iza zidina zarobljena i da sada pripada sultanu. Paula to saznanje navede da je pokuša osloboditi, ali jedino što uspije, za sada, je prenijeti joj poruku koju ona dobije i uzvrati istom. Sada oboje znaju kakva je sudbina onog drugog i znaju da se vjerojatno više nikada neće vidjeti.

Sa druge strane pratimo sadašnjost, studentica Elizabeth istražuje pripovijesti sa kraja 16.stoljeća i piše disertaciju upravo o Celiji i Paulu, pokušava otkriti što se dogodilo sa njom, a što sa njim, jesu li se uspjeli ponovno sjediniti ili je njihova ljubav bila zauvijek izgubljena odkada je Paul saznao da mu je zaručnica u zarobljeništvu. Naravno i Elizabeth ima svojih ljubavnih problema koje pratimo usput i koji nam pomalo odvraćaju pažnju sa teške agonije koju doživljavamo prateći Celijinu strašnu sudbinu.

I sve se to polako komplicira, pa pratimo spletke među mladim priležnicama u haremu, ubojstva i lažne optužbe, stravična smaknuća i osornu sultanovu majku Safiju. Sudjelujemo u zakulisnim igrama i malo pomalo saznajemo tajnu koja je bila sakrivena dugi niz godina iza zidina harema. Isto tako puno patimo sa likovima, patimo sa Paulom koji još uvijek voli Celiu i žarko je želi izbaviti iz harema, a onda i plačemo sa Celiom koja je saznala da je Paul pred samim vratima harema čeka na nju i želi je natrag, ali ona više ne pripada njemu. Hoće li ga se odreći i poslati ga natrag kući? Hoće li Celia pobjeći sa njim ili ostati sultanova konkubina, možda i majka njegove djece? Hoće li o njihovoj sudbini odlučiti valide sultanija ili će sama Celia biti ta koja će donijeti presudnu odluku?

Puno je pitanja i iz prvoga dijela nećete saznati odgovore, „Vrata harema“ ostavit će vas u potpunom neznanju i što se tiče Elizabethinog istraživanja koje je napravila do kraja, ali ipak sa nekim nepoznanicama, i u vezi sa Celijinom sudbinom, ali možda se odgovori kriju u „Pindarovom dijamantu“, možda tamo saznate sve što vas mući, možda tamo saznate je li Elizabeth preboljela bivšeg dečka ženskaroša i je li našla novu ljubavu, možda tamo saznate postoji li ikakva šansa da se velika ljubavna priča o Celiji i Paulu Pindaru ostvari ili ipak zaboravi.

Da sam pod dojmom, jesam, šokirana isto, slomljena pomalo, ali najviše sam ostala zatečena kako prošlošću tako i radnjom u sadašnjosti jer i u jednom i u drugom vremenu nastao je kaos, intrige su preuzele vlast i u obje knjige vrijedi ona „moć uma“, nikako nije važno biti jači već biti pametniji i snalažljiv. Koliko su likovi ovih romana snalažljivi saznajte sami, a ja ću vam još samo reći kako su ovo predivni romani, prepuni boli, nezamislivih situacija i nažalost sa puno istinitih događaja. Preporučam ih od srca bez obzira na to što iz njih nisam naučila puno o povijesti, ali ušla sam u svijet brutale koja nema veze sa sadašnjosti, ali je nekada davno bila živi pakao za djevojke zarobljene i poklonjene velikom sultanu.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga