Preskoči na glavni sadržaj

Sarah Pinborough- "Ne vjeruj svojim očima"

Egmont Hrvatska

Ljubavna priča? Ljubavni trokut? Sladunjavost i preljub? To mislite da je ovaj roman? Moram vam reći istinu! Ova priča je sve samo ne sladunjava, ovaj roman je priča koja ne veliča ljubav nego opsesiju, nikako idila i sklad već samo kaos i problemi. Ne nasjedajte na iluzije, ne vjerujte svojim očima!

Priča doista počinje nekako milo i drago kada Louise u jednome baru pada u zagrljaj Davidu, oženjenom muškarcu, svom novom šefu, krene to neko neugodno upoznavanje sa naznakom kako je on oženjen pa iz svega toga neće biti ništa jer ipak moraju raditi zajedno pa ne bi bilo zgodno da cijelo vrijeme osjećaju nelagodu. I dogovor je da će biti prijatelji, samo prijatelji i ništa više, ali onda jednoga dana Louise naleti na Adele, Davidovu ženu koja izgleda tako divno, tako krhko i tako nevino i one postanu prijateljice, one postanu ovisne o svojim tajnim sastancima, a priča dobije potpuno novi smisao.

Kako sada ne bi previše otkrila reći ću još samo ovo-ne vjerujte ničemu što pročitate, ništa nije takvo kakvim se čini, ništa nije tako jednostavno koliko bi trebalo biti, nitko nije potpuno iskren. Ali ja ću biti iskrena, čitala sam ovaj roman do polovice imajući jasnu sliku kako je ovo neki ljubić u kojem će netko svakoga trena pasti mrtav pa će oko toga biti triler priča napravljena i to će se istraživati. Pojma nemate koliko sam se prevarila. Upravo tu negdje na polovici shvatila sam kako je ta priča koju čitam zapravo od samoga početka pravi triler, ma jok, kao da sam ušla u gadan horor i počela sam osjećati jaku nervozu. Našla sam se na nepoznatom terenu i nisam znala kako nastaviti dalje i što sam više čitala sve sam više ulazila u mračnu psihu naših likova koji uopće zapravo nisu marili za sve to oko preljuba već se sve vrtilo oko lažnih prijateljstava, osjećaja krivnje, zbilje i snova, iluzije o skladnom obiteljskom životu i jako opake stvari pod nazivom-opsesija.

Ovo je roman upravo o opsesiji, želji da se postigne i dobije nešto što jako želimo usprkos zdravom razumu koji vrišti kako radimo krive stvari. „Ne vjeruj svojim očima“ u jednom je trenutku postao mračan triler koji sam proždirala sa nevjerojatnim zanimanjem. Pojam „ulaženja u nečiju glavu“ sada je dobio veliki smisao, zatekla sam se kako razmišljam bi li nešto od navedenog o ljudskoj psihi i kontroli snova bilo moguće isprobati. Zatekla sam se kako sa strahom okrećem stranice pred nepoznatom pričom.

Opsesija je gadna stvar i usprkos tome što je ovaj triler dobio elemente fantastike sjajno nam je prikazana potreba sociopata da sve istjeraju na svoj mlin, kako bi rekli, imaju potrebu prvenstveno udovoljiti sebi kako bi za sebe dobili ono što toliko žarko žele, a kada nešto žele, dobiti će to pod svaku cijenu, čak i pod cijenu života. Takve osobe navest će vas da pomislite kako imate kontrolu, dok zapravo kontrolu u rukama ima jedna potpuno poremećena osoba spremna na sve.

Psihičke manipulacije, vješto mentalno navođenje, igrice koje graniče sa ludošću i nekoliko zanesenih kandidata i eto vam priče koja će vas izludjeti napetošću i neznanjem, a onda i taj famozni nevjerojatan kraj koji će vas zbuniti, šokirati i izbaciti iz tračnica i eto me, pitam se kako ću noćas zaspati, ne zbog straha već zbog snova koje ću poželjeti proživjeti. Od mene velika preporuka i samo još mali savjet- pazite što želite.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga