Preskoči na glavni sadržaj

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"


Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da bude njegova istodobno se kajući što želi nešto što nije njegovo, nešto što mu nikada neće pripadati, a onda se dogodi velika tragedija. Francesca je slomljena, Michael je povrijeđen, ona želi njegovo društvo, a on se samo želi maknuti što dalje od nje. I Michael ode na četiri duge godine, odlazi zaboraviti i prežaliti. Je li zaborav uslijedio nakon te četiri godine? Da li se bilo što promijenilo?

Ne zovu njega bez veze „Veseli Razvratnik“, da slobodno kažem, „okrenuo“ je svaku koja je naišla, a ipak nijedna nije bila Francesca, nijedna ga nije mogla ukrotiti, nijedna ga nije mogla zadržati, on je samo sa njom želio imati sve što je imao sa drugima. Vulgarnih misli, zgodan do bola, samouvjeren i do zla boga grešan. Da, Michael je bio ženskaroš, ali Franceska ga nije nikada gledala tim očima, nikada ga nije osuđivala, možda ga je samo voljela.

Kada se ponovno vrati u Englesku stvari će pomalo eskalirati. Michael bi trebao biti u potrazi za budućom ženom, dok istovremeno Francesca traži muža. Potpora su jedno drugome u tim naumima, ali ujedno i poprilično ljubomorni. Njihova vatra rasplamsat će se poput buktinje i zauzeti posebno mjesto u njihovim srcima, a nama pružiti pregršt zanimljivih scena i jednu divno ljubavnu priču.

Svako poglavlje ima zanimljiv početak, a to su pisma, zapravo dijelovi pisama koja su Michael ili Francesca pisali prijateljima ili obitelji ili jedno drugome, pisma iz kojih ne saznajemo ništa ili možda saznajemo baš sve, ali koja nas itekako zaintrigiraju i navedu nas da pomislimo kako nije samo Michael bio taj koji je dugi niz godina volio rođakovu ženu, već da je možda i Francesca gajila neke neobjašnjive osjećaje prema Michaelu. I to je upravo ono što me najviše tjeralo da knjigu pročitam u svega nekoliko sati. Ta želja da saznam što je zapravo u svom tom kaosu istina, a što velika laž. A laži stvarno ima tu koliko hoćete i nisu samo laži te koje ovu knjigu čine zanimljivom, a ne, ima tu puno više toga, ima tu smijeha, zabavnih situacija, duhovitih dijaloga i naravno sve je to potrebno kako bi se onaj početni šok ublažio i zaboravio.

Trebalo mi je dugo da se sa tužnog dijela priče prebacim na ljubavni, nježan dio romanse jer osjećajna sam i kritički nastrojena i imala sam previše pitanja na koja sam hitno trebala odgovore i da, trebalo mi je nešto vremena da cijelu tu zbrku shvatim i napokon prihvatim takvom kakva i jest, divna i bezazlena, spontana ljubav. Upravo tako se osjećaja i Francesca, imala je osjećaj krivnje i smatrala je kako svojim postupcima nekome nanosi bol. Time što je samo osjetila ljubav cijeli joj se svijet preokrenuo i nije znala kako dalje. To nešto tragično slomilo je i pokolebalo Francescu i Michaela, ali im ujedno i pružilo novu šansu. O čemu se radi otkrijete sami, a od mene imate veliku preporuku.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…