Preskoči na glavni sadržaj

A.J.Finn-"Žena na prozoru"


Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati. Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kroz leću svoga fotoaparata i zamišlja njihove živote. Ne fotografira ih već samo promatra. Nije zlonamjerna, samo je usamljena. A onda jednoga dana upozna divnu ženu i one se sprijatelje, to je njena nova susjeda pomalo zbrkanog života i potpuno neodlučna, toliko slična Anni, a ni par dana nakon njihovog upoznavanja Anna kroz svoj prozor ugleda tu istu ženu u svome dome u lokvi krvi. Anna je zbunjena, pokušava pomoći, ali završava u bolnici i tu sve krene u krivome smjeru.

Anna ne zna što se točno dogodilo, nije vidjela ubojstvo, samo krv koja nikako ne ukazuje na dobro. I što sad? Ne može učiniti ništa jer policija tvrdi da žena koju je vidjela krvavu uopće ne postoji, isto tvrde njezin muž i sin. Anna prihvaća kako je sve to vjerojatno posljedica njenog stanja, previše lijekova pomiješanih sa alkoholom, stanje halucinacija i poricanja, ali onda joj se otvore oči i Anna napokon prihvaća istinu o svome gubitku. Iako je kao psiholog puno radila sa djecom koja su imale teške traume, ona svoju bol nije mogla pokoriti i u nadi da pomogne nekome drugome uplela se u veliku mrežu laži i pretvaranja. Što je istina, a što laž? Što je u svemu tome stvarno, a što samo plod mašte? Što se tu za ime svega dogodilo i tko drži sve konce u rukama?

Ne pričam dalje ni riječi o radnji. Nije ovo ni pola toga što se još događa, ali sve dalje pokvarilo bi vam dojam i napetost, a ja ne volim drugima kvariti užitak čitanja, ali o dojmovima ću itekako pisati. Pa ovako, roman „Žena na prozoru“ psihološki je triler u svakom pogledu, zadire u intimu osoba koje su proživjele strahote, osoba koje su bol stavile ispred svega i dopustile da im ista vlada životima. Riječ je tu o prihvaćanju, ali ono je popraćeno teškim odlukama koje su presudne za stanje osobe koja se našla u samom centru traume. Roman kreće ležerno, opušteno sa podosta smiješnih rečenica i nisam imala osjećaj da bi se moglo dogoditi nešto strašno, ali dogodilo se. Kako radnja iz dana u dan napreduje tako se sve više u meni stvarao strah, neopisiva strepnja rasla je u meni sa svakom rečenicom pa nije ni čudno što sam knjigu pročitala brzinom munje kada je sve bilo tako intrigantno. Imat ćete dojam da već na sredini priče znate tko je krivac i što se dogodilo, vjerujte mi prevarit ćete se, ništa nije kako se čini jer nam Finn daje neočekivane preokrete koji će nam totalno pomutiti razum.

Prava se istina i pravi krivac saznaje tek na kraju priče, tek tada slijedi šok i nevjerica koja me zaprepastila i trebalo mi je par minuta u toku čitanja da si u glavi posložim radnju i pokušam shvatiti gdje sam točno pogriješila sa vlastitom procjenom. Potpuno sam vjerovala onome što čitam i ni u jednom trenu nisam primijetila da mi je istina kliznula kroz prste. Tek sada shvaćam kako je ovo priča o velikoj ljubavi, sveprisutnoj predanosti i nezamislivom ludilu, tek sada povezala sam sve u cjelinu i zadovoljno klimam glavom. Ova me knjige šokirana na sto načina, čas predivna, čas jeziva, a sveukupno savršena. Morate je pročitati!

Recenziju napisala Sandra Avar




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga