Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty-"Pljačkaš"


Osmi roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Reklo bi se, polako se stvari raspetljavaju, serijal ide kraju, navodno još četiri romana i gotovo, osim ako nije...pa ako se mene pita može i više jer uvukla sam se u serijal i svaki novi roman iz te kolekcije novo je saznanje kako o ratu između Škota i Engleza tako i svakoga puta upoznamo jednog od famoznih Bruceovih fantoma. Ovoga puta to je Robert Boyd, ratnog imena „Pljačkaš“, koji posjeduje iznimnu tjelesnu snagu i do zla boga voli borbu prsa o prsa. On je doslovno pljačkaš koji harači Engleski narod čisto radi osvete Englezima. Milo za drago, oni su nama pa ćemo i mi njima, muška posla i nikako da se sklopi primirje koje su svi željno iščekivali. Naposljetku, rat je u stanju mirovanja, ali sprema se oluja ako se ubrzo ne sklopi primirje.

Kako bi to postigli, odnosno priskrbili si moć ucjene, Čuvari Visočja otmu na jednom sajmu milostivu Rosalin i mladog prijestolonasljednika, sestru i sina moćnog baruna Clifforda. Tek kada ih fantomi odvedu u svoj tabor Boyd shvati kako se milostiva Rosalin i on od nekuda znaju. O da, nakon što mu je spomenula kako mu je pomogla u bijegu od njenog brata, Boyd se sjetio nježnog lica, sjajnih očiju i mekih usana milostive Rosalin, žene koju ni nakon šest godina nije zaboravio. A Rosalin se zaljubila u tog stasitog ratnika još dok ga je prije šest godina gledala sa tornja svoga dvorca kako on pomaže svojim prijateljima i vraća im vjeru u život čak i kada su bili u zarobljeništvu.

Pomogla im je, spasila ih je od sigurne smrti i brojala dana kada će ga ponovno sresti, a sada kada se to napokon dogodilo, ona je njegova zarobljenica i bijeg nije opcija. Tek sada ona vidi tko je zapravo čovjek u kojeg se davno zaljubila, tek sada shvaća kakvo je doista stanje između Engleza i Škota i tek sada vidi da se tu nešto mora poduzeti kako se stanje ne bi pogoršalo. Ali zanesena je i smetena snažnim tijelo tog Pljačkaša koji joj pogledom pali kožu. Iskre lete na sve strane, situacija se zahuktava kako u njihovom odnosu tako i na ratnom planu. Rosalin i Boyd prepuštaju se strastvenim užicima, ali onda on sazna nešto o Rosalin i dosta mu je svega, dosta mu je da je voli, dosta mu je da razmišlja kako će graditi budućnost sa neprijateljevom sestrom.

„Pljačkaš“ isto kao i prethodnici, zamaman je i vrlo napaljujuć povijesno ljubavni roman, sa minimalno povijesnih zbivanja, a krcat senzualnih trenutaka. Svi ti nježni dodiri, junačenja, sitne ljubomore, sve nas to uvodi u jednu divnu ljubavnu priču gdje čak ni rat nije prepreka ljubavi, gdje čak ni činjenica da je to dvoje na suprotnim stranama u ratu koji još uvijek traje neće biti opreka njihovoj čežnji, strasti i snovima o zajedničkoj budućnosti. Osvete, zamke i smicalice, ponižavanja i ubijanja tek su jedan dio povijesti, ali isto tako samo su jedan mali dio ove knjige. Tu prvenstvano okrećemo glavu od rata, barem na nekoliko trenutak kako bi pratili zadirkivanja i prepucavanja dvoje ljubavnika, dvoje budalastih ljudi koji će na svakom koraku tražiti način da osvoje ili otjeraju jedno drugog. Taj će nesretni dvojac svoje boli i patnje u skroz nezgodnim situacijama iznijeti na svjetlo dana i tada padaju maske, tada počinje borba ne za teritorij nego za srca koja vole i ujedno se i bore.

Što više reći, dovoljno ste čuli, a sad knjigu u ruke i ako još niste saznajte kako je završila Boydova priča, kako je i zbog čega po drugi puta pao u ruke neprijatelja i koju su važnu lekciju naučila dva zadrta neprijatelja. Je li sklopljeno primirje? Ima li milostiva Rosalin u tome svoje prstiće? Hoće li Boyd na kraju popustiti mržnji i osveti ili se svim silama boriti za ljubav svoje drage čak i protiv neprijatelja? Pitanja su se tako i meni redala pa nije ni čudno što sam knjigu progutala u tren oka i što sam uživala i smijala se svađama koje uopće nisu bile potrebne, ali eto njima su bile potrebne kako bi shvatili da nije sve u mržnji, ponekad dobro čuči u najnasilnijim ratnicima, ponekad žar borbe pokaže i nježna engleska ruža. Preporuka do neba za cijeli serijal.

Recenziju napisala Sandra AvarPrimjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije