Preskoči na glavni sadržaj

Emily Barr- Jedino sjećanje Flore Banks


Profil

Flora je sedamnaestogodišnja djevojka koja ima amneziju. Kako je do te njene amnezije došlo saznat ćete kada već mnoge stvari eskaliraju., a za sada vam neka bude važno samo da ona ima sjećanja do svoje desete godine kada se sve tragično mijenja pa je nadalje u Florinoj glavi kratkoročno pamćenje. Ona dobije informaciju bilo staru ili novu i ta se informacija zadrži u njenoj glavu svega sat ili dva. Sve što Flora misli da postoji to zapravo ne postoji, sve što drugi žele da u Florinoj glavi postoji toga zapravo tamo nema, čista zavrzlama. Florin svijet ograničen je, bezličan i prazan, a svemu tome pridonosi previše zaštitnički nastrojena majka. Ali jednoga se dana sve to promijeni, Flora je nekoga poljubila, a taj netko napušta je zauvijek i taj netko i taj poljubac postaju jedino Florino sjećanje, jedino čega se može sjetiti čak i nakon nekoliko dana, čak i bez da je to zapisala u svoju bilježnicu ili na svoju ruku.

„Flora-budi hrabra“ divna rečenica tetovirana na ruci jedne djevojke pretvoriti će tu istu djevojku iz bolesne osobe u pravu pustolovku. Ta će je rečenica ohrabriti nebrojeno puta isto koliko joj je puta i spasila život. U toj je djevojci neopisiva hrabrosti i ustrajnost i ovakva je priča itekako bila potrebna svijetu, ova je priča pokazala da postoji druga dimenzija čak i tamo gdje nitko više ne polaže nade da dimenzije postoje. Ova dirljiva priča za mlade čak je i u meni ne tako mladoj probudila želju da toj divljoj djevojci raširim krila i da je pošaljem u svijet gdje će napokon moći spoznati što znači doživjeti. Da, ona se nažalost ne sjeća što joj se događa, ali Flora ipak pati. Ona pati zbog tragedije, zbog gubitka, zbog silnih laži koje ljudi oko nje izgovaraju sa ciljem da je zaštite, ali pitanje je treba li je stvarno štititi od osjećaja, treba li je štititi od nje same, treba li je štititi od okoline ili joj treba pomoći da shvati, da prihvati i dopustiti joj da voli i griješi.

Flora će se odvažiti na putovanje jer ona jest jaka, ona jest hrabra i ona zna da to može, a zahvaljujući ljubavi osjeća se prihvaćena. I ona tu ljubav koje se tako jasno sjeća želi pronaći pod svaku cijenu. Što je sve čeka na njenom putovanju? Kakve tajne kriju njeni roditelji? Postoji tu jedna priča koja će promijeniti sve u što ste vjerovali, a tajne, laži i ljubav iz ove priče dati će vam nadu i vjeru.

Priča je ovo o potrazi za normalnim životom, o preispitivanju sitnica sa željom da se život pošto poto dovede u red, ali što uopće znači biti normalan? Flora samo želi biti normalna, a za one koji joj doista žele pomoći i olakšati ona i jest normalna upravo takva kakva je. Znači da je ovo priča o životnim razlikama, o nedostacima i vrlinama, o boli i sreći, o gubitku i ljubavi, o divnom ljetu i hladnoj zimi, o ljudima drugih rasa, nacionalnosti i vjera...o svima nama jer razlike postoje, a mi ih trebamo prihvatiti jer biti drugačiji potpuno je normalno.

Iako kažu da je roman „Jedino sjećanje Flore Banks“ knjiga za mlade zbog tih divnih tinejdžera koji prkose svemu što im se nađe na putu, ovo je isto tako i poučna priča za roditelje kojima će olakšati da shvate što se događa u glavama njihove djece kada su pojedine situacije u pitanju ili će im dati savršenu sliku trenutka kada djecu napokon moraju pustiti da odrastu. Dirljiva i nježna, tako nevina, a toliko snažna, priča je ovo koja treba biti pročitana.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije