Preskoči na glavni sadržaj

Elizabeth Hoyt- Dražesna zvijer


Znanje

Ljubiteljicama divnih drevnih bajka, odmah na početku ove recenzije od srca preporučam ovu knjigu jer uz doista hvale vrijednu legendu o Minotauru koju nam autorica sa svakim početkom poglavlja prepričava, tu je i jedna neobična priča o ljepotici koja voli vrt u kojem obitava zvijer. Eto čak dvije priče u jednoj, dvije priče koje pričaju o dobroti i poniznosti, o ljubavi i predanosti, o zlostavljanju i plaćanju dugova.

„Dražesna zvijer“ roman je o jednoj ljubavi koja se nenadano rodila između predivne glumice Lily i strašnog gorostasa Apolla dok su se slučajno sreli u dogorijelom vrtu jednog isto tako skoro do temelja spaljenog kazališta gdje je ona živjela sa svojim sinčićem i dadiljom, a on u vrtu kojeg je i pokušavao oživjeti. Taj gorostas izgledao je zastrašujuće i nimalo privlačno, a još k tome nije ni mogao govoriti, ali njoj on je izgledao potpuno božanstveno, a ona njemu veličanstveno. Eto ljubav na prvi pogled, ali opet ljubav koja krije mnoge tajne. On je bjegunac, a ona je glumica bez posla koja bježi od jednog razjarenog lorda. Tajne će naravno ostati sakrivene sve do samoga kraja, ali malo pomalo kroz priču upoznati ćete ovo dvoje pravih manipulatora koji će učiniti sve kako bi obranili svoje i vratili davno izgubljenu čast.

Priča je naposljetku prepuna erotskog naboja i sočnih scena seksa pa tako žanrom spada u pravu povijesno ljubavnu priču gdje vladaju zli lordovi i bahati vojvode, gdje je pravda jako slabo zastupljena i gdje ološ, kako bi se pokazala dominacija, digne ruku na ženu. Doista snažna priča o osveti i ljubomori, o oprostu i obećanjima, divna romansa koja će kroz bijeg spoznati pravu ljubav koja ruši sve pred sobom.

Roman je kratak i čita se jako brzo jer čak i usprkos jednom liku koji je dobar dio priče nijem, ipak je tu jako puno dijaloga. Nema neke posebne napetosti ni intrige, ali ima dobrih pošalica i nekoliko smiješnih scena. Nećete strepiti jer moćan div ima sve pod kontrolom, a nježna diva snagu pronalazi u srcu. Sve u svemu, kratko i slatko, zavodljivo i poučno, ali moglo bi možda malo duže potrajati i biti nešto napetije kako bi se priča ipak zadržala u fokusu.

Ali Hoytica koliko čujem ima sve tako priče nježne i blage pa umjesto intrige na čelo priče stavi ljubav, a onda polako razradi pozadinu i krene u rješavanje situacija. Znači, taman lagano i romantično i definitivno za odmoriti mozak na jedno poslije podne. Nećete naći previše opisa, sve je u nekom minimalizmu, ali izgleda jako efektno budući da priča ima brzu radnju pa dodatni dugi opisi bi sve pokvarili. Lako ćete se uživjeti u pričicu pa zaneseno uzdahnuti čitajući o jednoj tako nevinoj ljubavi, pa na kraju dobiti sretan kraj i novu nadu.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije