Preskoči na glavni sadržaj

Eva Stachniak- Zimski dvorac


Mozaik knjiga

Intrigantna povijesna priča o vladavini carice Elizabete te njenim uhodama, a ponajviše ovo je priča o Elizabetinoj nasljednici trona Katarini Velikoj koja je sa svojih četrnaest godina dovedena na Elizabetin dvor i bila zaručena za Elizabetinog nećaka Petra. Priča je to puna laži i obmana, puna boli i mržnje, a jedna je Varvara, uhoda obiju carica, ispričala tu priču viđenu svojim očima. Ovo je itekako priča o jednoj povijesti koja je Rusiju učinila pravom carskom Rusijom, a gdje je dolazak na vlast bio sve samo ne pravedan. Kako je Elizabeta sa trona svrgla cara, tako je na kraju i Katarina svrgla svoga muža zaluđenog dječaka i uzela ja uzde u svoje ruke.

Radnja je slojevita i vrlo pažljivo ispisana rukom jedne Poljakinje koja je posvetila puno pažnje istraživanju tog dijela povijesti i likove je prikazala stvarnima, realnima i čak koristila fraze koje su ti davni ljudi koristili u svojim memoarima. Znači, većina je radnje autentična i to je ono što me jako fasciniralo. Spletke na dvoru nisu neuobičajena stvar, razvratništvo, opijumi, alkohol, pa tu stavite i puno ljubavničkih odnosa, varanje supružnika kojem se nije pridavalo nimalo značaja, ali se itekako vješto sakrivalo i prešućivalo, i eto vam zavrzlama koliko vam srce poželi. Dramatičnih scena ima u izobilju, što ratnih zbivanja i smrti na bojišnici tako i pogubljenja, a i planiranih ubojstava te kažnjavanja. Nema tu čega nema, saga samo takva, ali sve se prvenstveno vrti oko jedne velike carice i iščekuje se vladavina druge koja će navodno proslaviti Rusiju.

Dijaloga skoro i nema, tek tu i tamo kako bi se oživjelo likove i pokazalo da nije svaka tajna prešutna i da riječi znaju biti teške i osorne sakrivene iza namještenih osmijeha, sve je monolog, a Varvara će nam priznati sve svoje tajne, ali uz to i sve njihove laže i prljavo će rublje u trenu svima biti pokazano. O spomenutim caricama nisam do sada puno istraživala, ali sada ima neku neobjašnjivu potrebu saznati koliko je toga ispisano u ovome romanu zapravo istinito i vjerujem da ću se poprilično šokirati spoznajom (dodatak-da, šokirana sam onim što sam saznala dodatnim istraživanjem).

Likova je puno, ali ne uzimajte to srcu i nikako ih ne morate sve zapamtiti, ali kako će priča odmicati ta će vam se imena sama od sebe urezati u pamćenje i sa lakoćom ćete pratiti radnju. I da, radnja je spora, ne čita se brzo, ali se čita sa zanimanjem jer stalno drži određenu dozu napetosti i jednostavno morate znati što će se dalje dogoditi. Tko je umjetnik, a tko osvetnik? Tko je uhoda, a tko izdajnik? Tko je prijatelj, a tko neprijatelj? I tu je ona poanta priče, upravo tu u tom prijateljstvu. Kome možete vjerovati ako u vama stalno raste sumnja? A kome da vjeruje jedna uhoda svjesna kako i sama svakodnevno izgovara laži? Na kraju će cijele priče Varvara priznati sama sebi da je pogriješila i da je vjerovala uvijek krivim ljudima i iako se od knjigovežine kćeri jako brzo uzdigla do kontese ostat će joj pitanje-je li bilo vrijedno? I je li doista vrijedno lagati, uhoditi, vrebati, izvrtati istinu i tužakati kako bi postala netko i nešto, a pritom samo izgubila sebe?

I dok ćete pratiti teške i bolne priče junakinja ove divne knjige sjetite se samo da se sve to jednom davno stvarno događalo. U ovom ili onom kontekstu, sa manje ili više istine, ali događalo se, i od srca vam preporučam da je pročitate jer za mene je ova priča bila jedno nezaboravno putovanje u prošlost.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije