Preskoči na glavni sadržaj

Judith McNaught- Savršen


Mozaik knjiga

Kroz vrlo opsežnu i u sitnim detaljima ispričanu priču na skoro 700 stranica upoznajemo ne samo dvoje ljudi, glavnih likova nego i masu likova povezanih sa njima. Zamjerka mi je odmah u startu bila samo jedna-previše opisivanja, odnosno previše ulaženje u detalje, ali nakon što sam pregrmila prvih 200 stranica nisam knjigu mogla ispustiti iz ruku, a nakon što sam je pročitala do kraja požalila sam svoju početnu pobunu zbog previše stranica i poželjela sam ih još barem 200. Eto kako vas knjiga može zeznuti do te granice da požalite što ste se na početku pobunili. Barem ja jesam i sada mogu reći da je ovo doista savršena knjiga, roman koji me toliko zaintrigirao i oduševio da mi je itekako drago što sam ga napokon pročitala.

Upoznajemo Zacka i Julie od samog njihovog bolnog i izgubljenog djetinjstva pa sve do trenutka kada Zack bježi iz zatvora, a Julie mu postane taokinja. Između njih se rađa povjerenje i istina polako zajedno sa izjavama ljubavi izlazi na vidjelo. Ne treba dalje o radnji iako bi se imalo svašta za napisati, ali hajdemo ovako-Priča je ovo o mnogim slomljenim srcima, o mnogim razorenim obiteljima i brakovima, o odmetnoj djeci, o drogama, opijanju i ljudima koji pate u tišini. Ovo je moderan ljubavni roman koji preispituje granice, pokazuje što je povjerenje i na prvo mjesto stavlja iskrenost.

Priča je ovo o ženama koje su nepismene, ali nikako zato jer su to one željele, nego je eto tako zbog životnih okolnosti, njima nedovoljno hrabrima da istupe, njima koje smatraju da pismenost nisu zaslužile, njima hrabrima koje su se borile, posvećena je ova knjiga jer tim je ženama vraćeno dostojanstvo, snaga i pismenost. A roman je isto tako posvećen i brižnim ljudima koji su svoje vrijeme, trud i strpljenje uložili u programu Širite pismenost te pomogli mnogim izgubljenim dušama kojima slova nisu imala značenje.

Roman je pisan u krimi stilu i autorica se super snašla pa je bez obzira na obujam knjige napravila odličnu priču i prikazala nam osvete, zakulisne igre, surov život u zatvoru te psihički bijeg koji je ponekad važniji od fizičkog. Dala nam je ubojstva, otmice i puno nepovjerenja, dala nam je djecu odbačenu od strane roditelja, razbaštinjene buntovnike i sa svime time nam pokazala što znači dom, zajedništvo i pravi prijatelji. Pokazala nam je da se u naivnim i iskrenim srcima krije ljubav i nada i da dom je ondje gdje su naši voljeni. Naši će likovi patiti, smijati se i plakati,a kakve ih sudbine dalje čekaju i kako je uopće došlo do sve te njihove zavrzlame saznajte sami.

Nemojte strepiti (kao ja) pred debljinom knjige jer vjerujem da ćete se ugodno iznenaditi njenim sadržajem (opet kao ja) i žao mi je što je knjiga toliko dugo stajala nepročitana, nije to zaslužila, ali zaslužila je iskrenu preporuku jer zaista sam godinu započela sa predivnom, dirljivom i pametnim knjigom.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga