Preskoči na glavni sadržaj

Harper Lee- Ubiti pticu rugalicu, Emily Bronte-Orkanski visovi

Nemam običaj ovo raditi, odnosno pisati recenzije ili osvrte za knjige koje su odabrane za moj Book club prije nego o njima raspravim sa svojim curama, ali eto sada jednostavno želim i imam potrebu jer imamo dva klasika od kojih sam se u jedan zaljubila, a od drugog skoro onesvijestila od dosade. Evo mojih kratkih dojmova, jedna preporuka za klasik koji to doista zaslužuje i jedna kritika za nešto što, ako se mene pita, a ne pita me se, nije ništa wow, a vi raspalite po komentarima, samo izostavite ono „Kako možeš pljuvati po klasiku/književnoj senzaciji/bilo čemu napisanom?“ jer to sam već čula pa dajte nešto novo.

Harper Lee- Ubiti pticu rugalicu

Predivna i do suza dirljiva priča o djevojčici koja tek upoznaje svijet i koja pojma nema što je to rasizam. Kroz njene oči vidjet ćete jedan gradić u kojem bijelci žive krivim očima promatrajući crnce, a sve se događa na američkom Jugu nekih minulih godina. Scout na posve nevin, otvoren i oštar način pokazuje koliko su ljudi čudna bića i čudi se njihovim sebičnim životima. Ona želi pripadati ljudima gdje nema netrpeljivosti i rasnih predrasuda, gdje nije važno jesi li siromah ili bogataš, ali važna joj je sreća.

„Ubiti pticu rugalicu“ priča je o snazi, požrtvovnosti i hrabrosti, cijela je knjiga borba za pravo i pravdu, a emocionalna radnja odražava način na koji postići samokontrolu u trenucima kada gubimo razum. Priča je to o savjesti i koliko krivi potezi mogu utjecati ne samo na nas već i na osobe koje volimo. Što je i u kojem trenutku bolje odabrati i imamo li uopće izbora? Roman me nekoliko puta rasplakao jer tužna je to priča o neshvaćanju i pogrdni nazivi za ljude druge boje kože naveli su me na nemoć i bijes.

Ovo je knjiga koja istovremeno osuđuje i oslobađa, daje kaznu i pokoru i izražava neizmjernu ljubav jednog oca prema svojoj djeci i njegovo poštovanje toliko je da može i za milijune drugih vidjeti pravdu tamo gdje je drugi osuđuju. Svakako vam preporučujem ovaj klasik i zaslužuje počasno mjesto od sada nadalje na mojoj polici te ću svakako pročitati i nastavak „Idi, postavi stražara“ gdje je naša mala junakinja Scout već odrasla žena i spremna za nove pobjede.

Emily Bronte-Orkanski visovi

Meni je ovo jako klimav klasik. Čitala sam ga u srednjoj školi i pamtim ga kao dosadnu knjigu, sada sam ponovila gradivo i potvrdila da je knjiga doista dosadna i jako naporna. Meni je to sve jednostavno bilo previše, previše sumornih opisa, previše tmurna, previše gotički mračna knjiga i nadasve jako depresivna. Opisana je neostvarena ljubav, neostvareni snovi, ali svemu tome dodano je previše patetike. Sve to bilo mi je užasno depresivno i već po drugi puta mučila sam se sa knjigom, ali izgurala sam čitanje do kraja jer ipak je to klasik i ipak mi je to lektira za Book club.

Knjigu kao klasik poštujem, ali kao roman dajem mu slabašnu dvojku zbog silne patnje. Ima tu i ponešto dobrih stvari, recimo odlična poruka o surovosti, neodlučnosti i rizicima. Dobro je obrađena usamljenost u gomili, osornost i odbacivanje, a naslovnica je predivna. I to je to što imam dobroga za reći o knjizi. Ostalo je njah, ništa posebno, samo ljubić i to nimalo sretan. Kužim da ima toga doista u životu, ali ovo sve dramatiziranje bilo mi je skroz nepotrebno za čitanje. I „ljubav nikada ne umire“ doista je točna tvrdnja, ali ovdje je to prešlo sve granice normalnog.

Osvrte napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije