Preskoči na glavni sadržaj

Liane Moriarty- Sve što je Alice zaboravila

Volim romane L.Moriarty i svi su mi bili super osim „Devet potpunih neznanaca“ jer ta je bila baš previše opisivana i kako sam napisala, previše je u njoj bilo pridjeva, ali zato ide popravni jer „Sve što je Alice zaboravila“ je odličan roman i u svem jadu i borbi zrači neobjašnjivom pozitivom.

Alice se nakon udarca u glavu budi potpuno dezorijentirana i uvjerena da je 1998.godina te da je trudna sa svojim prvim djetetom, ali istina je da je zapravo 2008.godina, Alice ima troje djece i usred je gadnog razvoda. Šok i nevjerica! Nije joj jasno kako su mogle samo nestati sve te godine u njenoj glavi, ali malo pomalo sve će se razjasniti. Alice će otkriti da više ništa nije onakvo kakvo je bilo prije deset godina, odnosno onoga dana kojeg se Alice posljednjeg sjeća. Ona se promijenila iz mile u osornu, muž joj se promijenio od dragog u bijesnog, a uz sve to Alice se uopće ne sjeća ni razloga zbog kojeg su pred razvodom.

Ne sjeća se poroda, ne sjeća se djece, ne sjeća se osjećaja, ne sjeća se čak ni gubitaka kojih je bilo doista puno, ali sjetila se jednog imena-Gina. Tko je Gina? Pred Alice stavljen je gadan izazov da sredi svoje misli, da ponovno upozna svoje prijateljice, da pokuša spasiti brak ako je to ikako moguće kada vidi koliko joj stvari muž zamjera, da upozna svoju djecu i da sve ponovno dovede u normalu jer shvatila je da ona nije Alice u koju se posljednjih deset godina pretvorila. Ali promjene nisu lake kada ste okruženi tajnama.

Priča mi je odlična samim time što nam daje prikaz užurbanog života gdje polako odbacujemo prioritete i baziramo se na krive stvari. Time dobijemo osornost, bijes i gubitak sebe što opet dovodi do udaljavanja od voljenih osoba. Sa potpunom sigurnošću mogu reći da se Alice kroz godine pretvorila u gaduru koja je svojim sebičnim ponašanjem otjerala od sebe sve one kojima je bilo stalo. Alice je u ovoj priči dobila novu priliku da popravi stvari kako najbolje zna i umije, a mi smo dobili priču o tome kako iskoristiti svaku priliku na najbolji način, uživati u malim stvarima i cijeniti sitnice te se boriti za ono što imamo i volimo. Ne dopustimo da nam divne stvari zbog krivih prioriteta kliznu iz ruku, ne dopustite da drugi odlučuju za vas, ne prkosite vremenu nego živite u tom vremenu.

Knjiga me obuzela radnjom, dala mi je dinamičnu priču prepunu životnih briga i radosti u kojoj ljudi gube ljubav, pronalaze ljubav, gdje gube smisao pa ga ponovno pronalaze, a priča je to i o gubitku koji srce zauvijek čuva i obilježe nas takve stvari, obilježe naš život. Preporuka od mene za jednu realnu priču prepunu životnih problema i drugih prilika, a sami saznajte što je još sve Alice zaboravila i kome je sve dužna ispriku.
Mozaik knjiga

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije