Preskoči na glavni sadržaj

Iona Grey- Kao treptaj u noći

Povijesna je ovo priča o razuzdanoj bogataškoj djeci kojima su skandali sastavni dio života. Oni su svojeglavi i ponosni, obuku smiješne kostime, odlaze na zabave i prkose svima. Da, sigurno ste čuli za njih jer oni su bili takozvana zlatna mladež. Selina je dio te skupine sve do trenutka kada se bezglavo zaljubi u siromašnog umjetnika Lawrencea, a tada sve svoje vrijeme provodi s njim.


Njihova je ljubav strastvena, impulzivna i naravno, zabranjena jer Selina bi se trebala udati za drugoga. Sve to saznajemo preko pisama koje mala Alice svakoga mjeseca dobije od svoje majke, a tko je njena majka i gdje se nalazi ostavljam vama da sami istražite. Na temu toga mogu samo reći da ćete se šokirati, izbezumiti i svakako osjetiti puno tuge.

Priča je vrlo nesputano i zaigrano napisana kada se prepričava sve što ta mladež radi, ali kada dođemo do jedne ozbiljnije teme radnja postaje emocionalna i bila sam pomalo slomljena krajem i neočekivanim ishodom. Ako pročitate kratak sadržaj s poleđine knjige, a onda prvih stotinjak stranica posve ćete se izgubiti, ali kako priča odmiče tako sve polako sjeda na svoje mjesto i odjednom se nađete u ljubavnoj priči epskih razmjera.

Roman „Kao treptaj u noći“ predivna je priča o strasti, ljubavi i gubitku, povijesna saga koja kroz živopisne priče veliča slobodu i nesputanost, a kraj vas podsjeti na krhkost života te vam izmami suze koje ste većinu priče vješto potiskivali. Pokolebalo me malo to što sam na početku bila izgubljena u radnji koja se neprestano vrtjela oko raskalašenih klinaca, ali kada sam shvatila koliko je zamršen život Selina imala i da je ovo zapravo priča o drugim vremenima i nedostižnim stvarima u kombinaciji sa slomljenim srcima sve se preokrenulo i zainteresirano sam čitala dalje.

Preporuka od mene jer imala je ta zlatna mladež puno hrabrosti za to njihovo konzervativno vrijeme gdje se lako osuđivalo, a posebno preporuka za tu romantičnu, opojnu i dirljivu ljubavnu priču koja je iskusila veliki izazov i pretrpjela mnoge gubitke.
Znanje


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije