Preskoči na glavni sadržaj

Kate Morton- Urareva kći

 Zanimljiva priča koja spaja povijest i sadašnjost, odnosno Birdie, kći jednog urara koja je spletom nesretnih okolnosti postala kradljivica i Elodie, mladu arhivisticu koja slučajno pronalazi nešto što je izuzetno podsjeća na priču koju joj je pričala majka.


Kako je Birdie uopće dobila taj nadimak? Koje je njeno pravo ime s obzirom na to da je bila sklona krađi identiteta? Kako je postala muza darovitom slikaru? Uz odgovore na ova pitanja saznat ćete također i gdje je nestao predivan dijamant, tko je ubijen, a tko ubojica. Upoznat ćete jako puno likova koji pričaju svoje uznemirujuće priče, a dobit ćete i nekoliko ljubavnih priča koje su završile posve neočekivano.

Priča je super, zanimljiva je i maštovita, ali previše se opisuje apsolutno sve u najsitnije detalje i to me strašno usporilo i umorilo, a kako stalno u zraku visi neka misterija ipak sam nastavila čitati jer jednostavno sam morala saznati kako su Birdie i Elodie povezane. Likovi su svi nekim putevima povezani, a na vama je samo da istražite tko je kome što i kako ta neobična priča završava.

Zašto sam ovu priču nazvala neobičnom? E pa o tome ćemo sada. Vilinska kraljica, vilinska djeca i duhovi. Kako vam to zvuči? Mene su opčinile te neobjašnjive sile koje osjećaju likovi u jednoj posebnoj kući, vile i čarolije također su povezani s tom kućom i kada pročitate tu bajku s nevjerojatnim krajem sve će vam se, i dobro i zlo, posložiti u veličanstvenu cjelinu i dati vam poruke o ljubavi, povjerenju i lažima koje bi vam mogle uništiti živote.

„Poanta je da, bez obzira na zlo koje bi nas moglo snaći, biti voljen znači biti zaštićen.“

Da, svakako je to priča o ljubavi, koga voljeti, kako iskreno voljeti i tko će biti taj netko tko će nas zaštititi i zauvijek biti uz nas. I ako očekujete puno pričanja o satovima i spomenutom uraru to si odmah možete prekrižiti jer ovo je ipak priča o njegovoj kćeri koja je imala težak i bolan život u laži, a sve u ime ljubavi.

„Svaki sat je jedinstven, a kao i kod ljudi, njegovo lice, obično ili lijepo, samo je maska koja skriva složeni mehanizam.“

Preporuka od mene za priču, za radnju i za likove jer sve je to osebujno, dramatično i strastveno, a to što je stil pisanja poetičan, detaljan i što odlazi u prevelike dubine možda bolje da zanemarite, a možda upravo baš to volite pa uživajte.
Mozaik knjiga


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije