Preskoči na glavni sadržaj

Kate Morton- Urareva kći

 Zanimljiva priča koja spaja povijest i sadašnjost, odnosno Birdie, kći jednog urara koja je spletom nesretnih okolnosti postala kradljivica i Elodie, mladu arhivisticu koja slučajno pronalazi nešto što je izuzetno podsjeća na priču koju joj je pričala majka.


Kako je Birdie uopće dobila taj nadimak? Koje je njeno pravo ime s obzirom na to da je bila sklona krađi identiteta? Kako je postala muza darovitom slikaru? Uz odgovore na ova pitanja saznat ćete također i gdje je nestao predivan dijamant, tko je ubijen, a tko ubojica. Upoznat ćete jako puno likova koji pričaju svoje uznemirujuće priče, a dobit ćete i nekoliko ljubavnih priča koje su završile posve neočekivano.

Priča je super, zanimljiva je i maštovita, ali previše se opisuje apsolutno sve u najsitnije detalje i to me strašno usporilo i umorilo, a kako stalno u zraku visi neka misterija ipak sam nastavila čitati jer jednostavno sam morala saznati kako su Birdie i Elodie povezane. Likovi su svi nekim putevima povezani, a na vama je samo da istražite tko je kome što i kako ta neobična priča završava.

Zašto sam ovu priču nazvala neobičnom? E pa o tome ćemo sada. Vilinska kraljica, vilinska djeca i duhovi. Kako vam to zvuči? Mene su opčinile te neobjašnjive sile koje osjećaju likovi u jednoj posebnoj kući, vile i čarolije također su povezani s tom kućom i kada pročitate tu bajku s nevjerojatnim krajem sve će vam se, i dobro i zlo, posložiti u veličanstvenu cjelinu i dati vam poruke o ljubavi, povjerenju i lažima koje bi vam mogle uništiti živote.

„Poanta je da, bez obzira na zlo koje bi nas moglo snaći, biti voljen znači biti zaštićen.“

Da, svakako je to priča o ljubavi, koga voljeti, kako iskreno voljeti i tko će biti taj netko tko će nas zaštititi i zauvijek biti uz nas. I ako očekujete puno pričanja o satovima i spomenutom uraru to si odmah možete prekrižiti jer ovo je ipak priča o njegovoj kćeri koja je imala težak i bolan život u laži, a sve u ime ljubavi.

„Svaki sat je jedinstven, a kao i kod ljudi, njegovo lice, obično ili lijepo, samo je maska koja skriva složeni mehanizam.“

Preporuka od mene za priču, za radnju i za likove jer sve je to osebujno, dramatično i strastveno, a to što je stil pisanja poetičan, detaljan i što odlazi u prevelike dubine možda bolje da zanemarite, a možda upravo baš to volite pa uživajte.
Mozaik knjiga


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga