Preskoči na glavni sadržaj

Jessie Burton- "Minijaturistica"

U izdanju Profil

Ovo je jedna od onih knjiga koje nikako nećete ispustiti iz ruku do samoga kraja. Jedne jeseni davne 1686.godine, osamnaestogodišnja Petronella dolazi na vrata svoga novog doma. Udala se za bogatog trgovca i sada dolazi živjeti sa njime u njegovoj kući, ali umjesto ozarenih lica nju dočeka tek dvoje sluga i muževa sestra Marin koja je vrlo bahata i bezobrazna. Ponaša se prema Petronelli kao da nije tu dobrodošla usprkos tome što je baš ona svome bratu pronašla nju za ženu. Petronellin muž Johannes često izbiva iz kuće, putuje brodom i trguje sa strancima, a kući dolazi tek povremeno. Nije dočekao svoju suprugu onoga dana kada se doselila, a svaki njegov povratak za nju je novi izazov. On kao da je ne želi, izbjegava je i ne spava sa njom u istoj sobi i koliko god se ona trudila pridobiti njegovu pažnju to joj nažalost ne polazi za rukom. Nema između njih intime ni stvarnog bračnog života, ali Petronella se nada kako će jednoga dana ipak zavoljeti svoga muža i natjerati ga da se i on zaljubi u nju.

Johannes shvaća kako je njegovoj supruzi zapravo jako teško i možda čak i dosadno u novome doma pa joj kao vjenčani dar kupi minijaturu njihove kuće u nadi da će je Petronella opremiti raznim sitnicama te se tako zabaviti i opustiti. Petronella zapravo ne shvaća kako bi je ta maketa kuće mogla zabaviti, ali uz malo razmišljanja ipak odluči javiti se minijaturistu i naručiti neke stvari da opremi maketu. Kada shvati da njenoj šogorici ta minijaturna kuće nije po volji, Petronella naručuje upravo one stvari za koje zna da će naljutiti Marin. Puna je prkosa, ali ubrzo će se sa prvim paketom u njeno srce smjestiti strah. Dobit će minijature stvari koje je naručila, ali ujedno i stvari koje nije naručila, a koje izgledaju potpuno identično realnim stvarima iz njene kuće. Pertonella prekida suradnju sa minijaturistom, ali oprema za njenu minijaturnu kuću i dalje stiže na njenu adresu. Strah sve više raste, a mali predmeti otkrivaju velike tajne.

„Minijaturistica“ je jako napeta i predivno ispričana priča o neostvarenim ljubavima, velikoj opsesiji te krivom poimanju istine. Ova slojevita priča krije mnoge mračne tajne jedne naizgled obične obitelji. Opisi su jako realni i vjerno opisuju svaki detalj, a jeza je sveprisutna i polako vam se uvlači pod kožu. Dijalozi su pomalo hladni, ali upravo to daje stvaran dojam i povećava tajanstvenost. Napetost raste sa svakim novim poglavljem, a čarobna atmosfera pretvara se u niz neobjašnjivih događaja. Likovi su izuzetno zanimljivi, okarakterizirani kao povučene i sramežljive osobe, ali svatko od njih čuva u sebi ono nešto što je naizgled nevidljivo, a opet tako očito. Oni skrivaju svoje osjećaje i pričaju o svemu samo nikako da iz njihovih usta izađe istina, a tuga, bijes i razočaranje svakim je danom sve veće. Svaka će se njihova tajna polako otkriti uz niz spletki i neočekivanih zapleta, male će laži postati velike istine, pasti će maske i mnoga će usta grube riječi zamijeniti poniznima i tražiti oprost. Velika kuća postaje pretijesna za sve te tajne, a jedna će slučajno otkrivena istina izazvati pravu lavinu.

Što se zapravo krije u toj kući i jesu li kuća i njeni stanovnici ukleti? Hoće li duboko zakopane tajne izaći na svjetlo dana i hoće li tajanstvena minijaturistica biti početak propasti svih članova obitelji? Sami saznajte odgovore na ova i još mnoga pitanja u ovoj divnoj jezovitoj priči prepunoj mračnih tajni.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…