Preskoči na glavni sadržaj

Jessie Burton- "Minijaturistica"

U izdanju Profil

Ovo je jedna od onih knjiga koje nikako nećete ispustiti iz ruku do samoga kraja. Jedne jeseni davne 1686.godine, osamnaestogodišnja Petronella dolazi na vrata svoga novog doma. Udala se za bogatog trgovca i sada dolazi živjeti sa njime u njegovoj kući, ali umjesto ozarenih lica nju dočeka tek dvoje sluga i muževa sestra Marin koja je vrlo bahata i bezobrazna. Ponaša se prema Petronelli kao da nije tu dobrodošla usprkos tome što je baš ona svome bratu pronašla nju za ženu. Petronellin muž Johannes često izbiva iz kuće, putuje brodom i trguje sa strancima, a kući dolazi tek povremeno. Nije dočekao svoju suprugu onoga dana kada se doselila, a svaki njegov povratak za nju je novi izazov. On kao da je ne želi, izbjegava je i ne spava sa njom u istoj sobi i koliko god se ona trudila pridobiti njegovu pažnju to joj nažalost ne polazi za rukom. Nema između njih intime ni stvarnog bračnog života, ali Petronella se nada kako će jednoga dana ipak zavoljeti svoga muža i natjerati ga da se i on zaljubi u nju.

Johannes shvaća kako je njegovoj supruzi zapravo jako teško i možda čak i dosadno u novome doma pa joj kao vjenčani dar kupi minijaturu njihove kuće u nadi da će je Petronella opremiti raznim sitnicama te se tako zabaviti i opustiti. Petronella zapravo ne shvaća kako bi je ta maketa kuće mogla zabaviti, ali uz malo razmišljanja ipak odluči javiti se minijaturistu i naručiti neke stvari da opremi maketu. Kada shvati da njenoj šogorici ta minijaturna kuće nije po volji, Petronella naručuje upravo one stvari za koje zna da će naljutiti Marin. Puna je prkosa, ali ubrzo će se sa prvim paketom u njeno srce smjestiti strah. Dobit će minijature stvari koje je naručila, ali ujedno i stvari koje nije naručila, a koje izgledaju potpuno identično realnim stvarima iz njene kuće. Pertonella prekida suradnju sa minijaturistom, ali oprema za njenu minijaturnu kuću i dalje stiže na njenu adresu. Strah sve više raste, a mali predmeti otkrivaju velike tajne.

„Minijaturistica“ je jako napeta i predivno ispričana priča o neostvarenim ljubavima, velikoj opsesiji te krivom poimanju istine. Ova slojevita priča krije mnoge mračne tajne jedne naizgled obične obitelji. Opisi su jako realni i vjerno opisuju svaki detalj, a jeza je sveprisutna i polako vam se uvlači pod kožu. Dijalozi su pomalo hladni, ali upravo to daje stvaran dojam i povećava tajanstvenost. Napetost raste sa svakim novim poglavljem, a čarobna atmosfera pretvara se u niz neobjašnjivih događaja. Likovi su izuzetno zanimljivi, okarakterizirani kao povučene i sramežljive osobe, ali svatko od njih čuva u sebi ono nešto što je naizgled nevidljivo, a opet tako očito. Oni skrivaju svoje osjećaje i pričaju o svemu samo nikako da iz njihovih usta izađe istina, a tuga, bijes i razočaranje svakim je danom sve veće. Svaka će se njihova tajna polako otkriti uz niz spletki i neočekivanih zapleta, male će laži postati velike istine, pasti će maske i mnoga će usta grube riječi zamijeniti poniznima i tražiti oprost. Velika kuća postaje pretijesna za sve te tajne, a jedna će slučajno otkrivena istina izazvati pravu lavinu.

Što se zapravo krije u toj kući i jesu li kuća i njeni stanovnici ukleti? Hoće li duboko zakopane tajne izaći na svjetlo dana i hoće li tajanstvena minijaturistica biti početak propasti svih članova obitelji? Sami saznajte odgovore na ova i još mnoga pitanja u ovoj divnoj jezovitoj priči prepunoj mračnih tajni.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…