Preskoči na glavni sadržaj

Elena Ferrante -"Dani zaborava"

U izdanju Profil
Nakon petnaest godina provedenih zajedno Olga je ostala sama sa svoje dvoje djece i psom, ostavljena od muža koji je već i prije nekoliko puta imao ispade „gubljenja smisla“ te samo naglo bez puno drame napustio obitelj. Tako je bilo i sada, bez objašnjenja otišao je, ali ovoga se puta više nije vratio. Ostala je u vrlo rastrojenom stanju sve do trenutka kada joj je Mario obznanio kako je otišao zbog druge žene, a tada je nastupila faza boli i bijesa. Rekla je sama sebi kako zbog takvoga čovjeka nije vrijedno plakati, ali bilo joj je nadasve teško suočiti se sa groznom istinom. Sve su obaveze pale na nju i život joj je postao jedno veliko „zašto“.
Za Olgu je Mario postao potpuni stranac, osoba o kojoj nije sada znala više ništa, gdje je, sa kime je, ni zašto je napustio sve što je imao, ni zašto je toj njihovoj velikoj ljubavi odjednom došao kraj. Znala je da u njihovom odnosu više nije bilo zaljubljenosti i zbog njegovog se odlaska osjećala jako izigrano i povrijeđeno. Djecu je posjećivao jako rijetko, a razlog tome bio je najvjerojatnije njegova upola mlađa ljubavnica. Kada je shvatila da nema apsolutno nikakvih razloga da se protivi suprugovom odlasku nastupila je faza rezigniranosti.
Olga se nakon jako kratkog vremena od otmjene i samozatajne žene pretvara u drsku, vulgarnu i ogorčenu osobu koja izbjegava svoje prijatelje, sukobljava se sa svima koga susreće i ne mari za osobnu higijenu. Ni ona se sama više ne prepoznaje, i dok je njen muž otišao u novi život ona je ostala u svojim problemima te je njihov zajednički život zamijenila okrutnom stvarnošću. Djeci je teško u situacijama kada se roditelji rastaju ali Olga nam jasno daje do znanja kako je ipak najteže osobi koja biva ostavljena.
Ona zapravo nije slaba i nemoćna, jaka je žena čvrstog karaktera i trebao joj je samo jedan korak u sigurno kako bi se ponovno osjećala sigurnom i poželjnom. Neke je stvari potrebno samo zaboraviti, potisnuti bolna sjećanja i krenuti dalje. Autorica jako vjerno opisuje stvarne događaje koje su iskusile mnoge ostavljene žene, opisuje realne osjećaje i sve promjene kroz koje ostavljena žena prolazi. Sve ono što se takvim ženama mota po mislima Ferrante je uprizorila pomalo na smiješan i sarkastičan način stavljajući tu ženu u stanje da bira kojim će putem dalje.
Odlična psihološka karakterizacije u detalje opisana u ovome romanu natjerat će vas da se zapitate i dobro razmislite o svojim postupcima jer sve ovo što se događa Olgi, sva ljutnja, bijes i bol, sve se to stvarno događa ostavljenim osobama.
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…