Preskoči na glavni sadržaj

Liane Moriarty- "Male laži"

Dan upoznavanja u predškoli pretvorio se u pravi kaos i niz nemilih događaja. Madeline pokušava civilizirati mladu vozačicu i nagrada za to joj je izvrnuti gležanj što četrdesetogodišnjakinju jako razljuti, a u pomoć joj pritekne mlada samohrana majka Jane koja se tek doselila i muku mući sa svojim problemima ali gaji velike nade kako je konačno pronašla mjesto gdje će imati mira i osjećati se kao da stvarno tamo pripada. Njima se pridružuje i lijepa Celeste i ludilo može početi.
Svaka od njih ima naizgled savršeno sređen život, ali mnoge se tajne kriju iz te maske savršenstva. Madeline brine njena kćer tinejđerica koja je nadasve buntovna i radi probleme čim joj se ukaže prilika. Jane se sa sinčićem doselila u novu sredinu ali strepi od prošlosti u kojoj joj je jedna kobna noć u potpunosti promijenila život i natjerala je da živi životom puni kompleksa. Ni Celeste nema savršen brak iako to možda tako izgleda, njen muž svoj bijes iskaljuje na njoj, ali nitko ne zna kako je ona žrtva obiteljskog nasilja i kako je već nekoliko puta pokušala napustiti ga, ali uvijek prvo misli na svoje sinove, a sebe ostavlja da živi u paklu.
Već prvi ispad djece u predškoli dovodi do mnogih problema koji se nastavljaju i u počecima njihovih prvih školskih dana, a mislim da nije ni potrebno reći kako su zabrinuti roditelji odmah zauzeli borbene položaje, a stvaranje klanova i grupica cijeloj će situaciji pridonijeti samo još veću netrepeljivost. Mali Ziggy, dečkić vrlo neobičnog imena i čudnog ponašanja odmah biva deklariran kao nasilnik u mjesnoj školi gdje je tolerancija spram nasilja ravna nuli, ali njegova majka čini sve kako bi dokazala da on nije kriv za zle optužbe izvučene iz konteksta.
Sve su majke redom zajedljive i vrlo nametljive te i na najmanje probleme skaču kao tigrovi u lovu i koriste svu raspoloživu pakost i zlobu kako bi svojoj djeci pružile najbolje. Ili to barem one tako vide, jer one zapravo ni ne slute što se krije iza priča njihove djece. Vjerno jedna o drugoj šire laži i glasine koje pokreću lavine i stvaraju dodatne tenzije, a njihova djeca u svemu tome najviše pate. Brojna prešučivanja i laži postati će bolne i teške istine i dok su brižne majke uvučene u svoje karijere i burne živote događa se nešto što će još više razoriti naizgled mirni gradić...netko je ubijen.
„Male laži“ roman je koji nam vjerno prikazuje teške strane bračnog života te vječitu borbu za egzistencijom. Likovi su itekako realistični, zaplet odličan, a neizvjesnost u radnji raste sa svakom stranicom. Nadasve očaravajuć je humor koji je sveprisutan, a vrlo je važno napomenuti kako je ova priča vrlo pametno štivo koje pokazuje kako te male laži u večini slučajeva prerastu u veliku i ubojitu katastrofu. Koliko je teško kontrolirati kako malu tako i stariju djecu znam i sama, ali uvijek je važno truditi se biti dio njihovih života, a ne njihova najgora noćna mora. Djeca nikako nebi smjela biti uvučena u probleme odraslih, ali ponekad je te iste probleme teško sakriti od njih i djeca bivaju uvučena u nešto što im kasnije može razoriti živote.
Velike se tajne kriju u ovoj priči, teške sudbine izlaze pred oči javnosti, snaga i borba postaju ključni dio u životima likova, a lažima tu više nema mjesta. Ovo je zaista jedan vrlo realistični roman sa neodoljivom i zanimljivom radnjom koja vas neće ostaviti ravnodušnima.
Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo