Preskoči na glavni sadržaj

Lisa See- "Sniježnica i tajna lepeza"

U izdanju Naklada Ljevak

Ovaj roman pročitala sam prije dvije godine, a sada sam ga čitala ponovno kako bi vam što vjernije ispričala svoje dojmove spram ove divne i bolne priče te kako bih vam objasnila koliko se malom i nebitnom osjećam nakon što sam spoznala patnju žena iz ovoga romana. Priča je fiktivna, ali svi rituali i običaji opisani u njoj su istiniti i plod su dugotrajnog i mukotrpnog istraživanja autorice kako bi što vjernije prikazala potlačenost djevojčica, djevojaka i žena u kineskoj provinciji u doba kada one nisu imale pravo glasa.

Priča je ovo o djevojčici Ljiljan kojoj su sa sedam godina povezana stopala, što je strašan i mučan čin koji dječja stopala od normalne veličine smanji na svega sedam centimetara. Lome se kosti, djevojčice plaču, zapomažu, trpe stravične bolove, ali usprkos tome one su snažne i pokorne svojoj obitelji jer njihove im majke govore kako je ta bol potrebna da bi kasnije bile sretne u braku i zadovoljile muževe. U isto vrijeme i Sniježničina se stopala povezuju, te dvije djevojčice postaju laotong, srodne duše, dva srca koja će biti zajedno u dobru i zlu, tješiti se međusobno i provoditi zajedno vrijeme sve do svoje smrti.

One zajedno proživljavaju doba djetinjstva koje im se sastoji od učenja kuhanja, pranja, tkanja, čišćenja, vezova, ali i pisanja fascinantnog tajnog ženskog pisma. Kada su udaljene jedna od druge šalju si poruke i pisma na tom tajnom jeziku i polako se spremaju za bračni život. Djevojčice su se udale jako mlade, tek povremeno su u tom bračnom životu posjećivale svoje muževe u njihovim kućama, a trajno bi se preselile k njima tek kada bi zatrudnjele. Tu dolazi do još potlačenosti žena, žene su bile bezvrijedne u svakome pogledu , očekivalo se od njih da budu vjerne, pokorne i poslušne te da rode sinove. Da, samo su sinovi bili važni, jer kćeri nisu bile dobrodošle, a kada bi se ipak rodila kći postajala bi bezvrijedna kao i njena majka.

Životi Ljiljan i Sniježnice bili su teški, udane su mlade, rodile su djecu, pokapale su djecu, pokapale su roditelje, preživjele su strašne nepravde, bolesti, rat i epidemije, ali nikada se nisu odrekle života. Hrabro su kročile kroz sva iskušenja i nepravde, iskusile su bol, tugu i glad, bile su odane i vjerne supruge, a ipak maltretirane i ponižavane. Suočile su se sa brojnim izazovima, spoznale su što je prava ljubav i što je izdaja. Ovu priču gledamo iz Ljiljanine perspektive, ona nam sva svoja osjetila i osjećaje detaljno opisuje i iz svake rečenice izbija brdo emocija. Opisi su toliko vjerni da se u samo nekoliko trenutaka pred vama stvore divna polja riže, predivni vezovi na vjenčanim cipelicama te suze na licima djevojaka čija je sudbina već odavno predodređena. Bezbrojna tradicijska vjerovanja isprepliću se kroz živote ovih djevojaka, a one ih bezuvjetno slijede i pokoravaju im se.

„Sniježnica i tajna lepeza“ roman je o divnom ženskom prijateljstvu koje je obilježilo svaku od tih žena, o podukama kroz koje su prolazile te o čežnji za pravom i iskrenom ljubavi. Njihove su sudbine određene, ali one shvaćaju svoj život i prihvaćaju ga u tišini. Ova će vam knjiga itekako otvoriti oči i povesti vas u svijet pun potresnih priča, dirljivih i nježnih prijateljstva, u svijet nepromišljeno izgovorenih riječi te dubokog kajanje i žaljenja. Patnja ovih dviju djevojaka pokazat će vam koji je pravi smisao riječi prijateljstva i neizmjerne ljubavi. Koliko bolna toliko i prekrasna, ova priča jednostavno mora biti pročitana.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo