Preskoči na glavni sadržaj

Liz Tuccillo- "Kako biti sama"

U izdanju V.B.Z. online bookshop & club

Priča je ovo o pet žena u tridesetim godinama koje su se nekako igrom slučaja našle u solo poziciji. One su sve redom uspješne u svojim poslovima, ali samački život tjerao ih je na mnoge krive putove. Tako je Georgia postala svježa razvedenica i još k tome samohrana majka koja je bila opako blizu živčanog sloma, Ruby je oplakivala tek preminulog mačka, Serena se pretvorila u djevojku na bezglutenskoj i bezmliječnoj prehrani, Alice je skoro dobila čir na želucu od silnog stresa zbog prenatrpanog rasporeda u spojevima, a Julie nezadovoljna svojim poslom i još k tome i sama smatrala je kako je vrijeme da se tu nešto promijeni.

„Pomislila sam: Bože, kako smo jadne. Sve smo odvjetnice, urednice, poslovne žene i majke s frizurama i ružem na usnama, a samo čekamo da nas obasja sunce muške pažnje pa da se ponovno osjetimo živima.“

Kako bi pomogle Georgiji da preživi gadan razvod cure su je izvele, ali taj se izlazak pretvorio u totalni fijasko iz kojeg su izašle sa masnicama i ispumpavanjem želuca. „Večer nam je degradirala od odrezaka i votke, preko krilaca i piva do prasaca i krava.“

Nakon te večeri Julie je zna što joj je činiti, putovat će svijetom i pisati knjigu o tome kako biti sama. Razgovarat će sa ženama diljem svijeta i potrazi za tajnom samačkog života. Julie piše o Francuskinjama koje imaju ponos i znaju prihvaćati odbijanje muškaraca, ali ipak stječu ženska prijateljstva uz muški striptiz, Talijanke su suzdržane kada govore o osjećajima i vole šamarati muškarce koji ih povrijede, a žene u Riju obožavaju svoja tijela i hrabro se nose sa muškarcima koji ih varaju. U isto vrijeme njene prijateljice u Sjedinjenim Državama imaju svojih problema, Serena odluči postati svami, pa živi uz meditaciju, zavjetovana na siromaštvo, čistoću, odvajanje od prijatelja i obitelji te materijalnih dobara, ali ipak u jednom trenutku shvati kako joj fali seks pa počinje voditi zabranjenu svami-ljubav unutar zajednice u kojoj se nalazi. Ruby nabavlja novu mačku i odluči kako želi volontirati u prihvatilištu za životinje, Alice stvara vezu sa Jimom i nada se kako njihova strast nikada neće splasnuti, a Georgia proživljava burne rasprave sa bivšim mužem.

Ako mislite da je tu kraj priče prevarili ste se. Tek tu počinju nove pustolovine ovih cura koje su u stalnoj potrazi za vječnom ljubavi, a što im se događalo dalje saznajte sami. Ova priča nasmijat će vas do suza, zabavni dijalozi pršte emocijama i strastvenim maštarijama, a usput možda i naučite ponešto o samačkom životu muškaraca i žena. Roman je ovo koji iz poglavlja u poglavlje piše pravila koja imaju svoje prednosti, ali i mane. Priča je ovo o neuspjelim spojevima, o izgubljenim ljubavima, te se postavljaju pitanja spram seksa, vjernosti, laži i izdaje. Ovo će vas duhovito štivo povesti u brojne neobične avanture gdje ljubav počinje, ali i završava, gdje se strah i poraz vješto pomiješaju sa osjećajima i strasti i gdje svatko ima neku svoju ludu teoriju što je zapravo ljubav. Julie će proputovati pola svijeta u potrazi za pravim odgovorima, a nadam se da ćete negdje unutar ove divne priče i vi naći odgovore na svoja pitanja.

Roman „Kako biti sama“ krije mnoge tajne, pa uz to što ćete se dobro nasmijati naći ćete i pomno sakrivene naslove nekih knjiga koje ste već možda čitali. Spominju se i filmovi koji su u nekim situacijama povezani sa životima glavnih junakinja ove priče. Vrlo poseban roman, zanimljiva i neobična radnja i totalno uvrnuti likovi, nova iskustva su na svakom uglu, a možda se tu negdje krije i ljubav.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…