Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty- "Sokol"

(Roman iz serije Čuvari Visočja, drugi dio)

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Kako je Bruce na kraju prvog nastavka orkunjen za kralja, rat se nastavio i u ovom drugom nastavku. Edward je bio žustar i u samo nekoliko nesmotrenih trenutaka Bruce je opet svrgnut sa prijestolja. Prognan je i žali zbog loših odluka, ali ne odustaje jer ima veliku potporu čuvara visočja. Čeka ih nova borba, novi rat, nova osvajanja, nove pobjede i naravno nove ljubavi. Ovo je ponajprije priča o Sokolu, hrabrom gusaru i moreplovcu, te njegovoj odanosti Bruceu i snalažljivosti na borbenom polju.

Lady Elyne de Burgh, kći najmoćnijeg irskog plemića, nađe se na krivom mjestu u krivo vrijeme i kako su „gusari“ pomislili, načula je neke informacije koje nije smjela čuti. Zarobili su je ne znajući tko je zapravo ona i poveli je sa sobom. Lady Elyne predstavila im se kao Ellie, dadilja koja pojma nema o ničemu, ali usprkos tome ona im stvara brojne probleme svojim pokušajima bijega, a pritom ne shvaća kako joj Sokol samo želi pomoći i sigurno je vratiti kući. U toku skrivanja po obližnjim otocima stvari se između Ellie i Sokola jako uzburkaju. Ona ne želi pasti na njegov šarm, a za njega Ellie je pravi izazov i jednostavno je mora imati. I dok Sokola traži pola engleske mornarice, on i Ellie upuštaju se u putene užitke. Zanemarujući pritom kako oboje kriju velike tajne. Tu priča nikako nije gotova, na vama je da saznate je li Bruce ponovno na prijestolju ili nije. Hoće li se Ellie udati za zaručnika kojem je obećana ili će Sokol ipak uspjeti pridobiti njenu naklonost čak i nakon što je već dva puta odbila njegovu ponudu?

„Sokol“ isto kao i njegov prethodnik „Poglavar“ zaista je zamamno štivo, borbenost i snaga na svakom su koraku, stupice, laži i zamke daju nagovještaj svakoj novoj napetosti na ratnom planu, a uz to sve predivna ljubavna priča sa mnoštvom zavrzlama i sukoba zagrijat će vam srce. Kroz radnju saznajemo kako je tijek borbe za vlast u nekim etapama eskalirao, ali hrabri mladi i nadasve jako zgodni Highlanderi savršeno su riješili stvari. Ovo je odličan povijesno ljubavni roman u kojem ne nedostaje laži i izdaje iako je odanost na prvome mjestu, a kada ljubav proviri kroz vrata slamaju se srca čak i nesalomljivima.

I ovoga puta autorica na kraju romana daje svoju bilješku gdje nam objašnjava koji su se od ovih događaja opisanih u romanu zaista dogodili, a koji su samo plod njene mašte. Kako je cijela ta ratna situacija velikim dijelom istinita, autorica je i ovoga puta divno u cijelu tu kompliciranu situaciju uplela ljubavnu priču jednog nepopravljivog gusara za kojim uzdišu mnoge žene i plahu lady koja je željna ljubavi u svakom smislu te riječi. Svakako je za reći kako Monica stvara predivne priče sa mnoštvom alfa mužjaka od kojih nam se smrači pred očima i zbog kojih ženska populacija poželi da smo živjele u nekom drugom stoljeću. Roman je ovo iz kojeg se stvarno može saznati svašta zanimljivo o povijesnim zbivanjima u kojoj se Škoti i Englezi baš i ne vole, a uz to je i prepun strastvenih scena i sirovih užitaka. Sve je to savršeno upakirano u zanimljivu i napetu priču koja nas drži u neizvjesnosti do samoga kraja. Kraj ove priče donosi neke sretne vijesti, ali ujedno i nove probleme.

Uživali ste sa „Poglavarom“, e pa i sa „Sokolom“ ćete se divno provesti, a najviše od svega veseli me činjenica kako se ovim dečkima pridružuje i ostatak ekipe tamnoputih, mišićavih i zgodnih Highlandera. Kako je ovo povijesno ljubavni roman svi ljubitelji romantike i strateških osvajanja doći će na svoje i divno se zabaviti se neobičnim društvancem u koje svako malo upadne neka djeva sa novim problemima.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…