Preskoči na glavni sadržaj

Terry Hayes- "Ja sam Hodočasnik"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Pronađena je mrtva djevojka u hotelskoj sobi, a detektiv Ben istražuje slučaj, u toku istrage zaključuje kako je ta djevojka ubijena na način kako je opisano u Hodočasnikovom priručniku. Zanimljiv početak krimi priče, ali ovaj roman nije samo priča. Roman je pisan u četiri dijela koji se nalaze u jednoj knjizi. Kroz svaki od tih dijelova upoznajemo se sa Hodočasnikom, osobom za koju nitko sa sigurnošću ne može reći da ga poznaje, svima je misterij i njegov je život tajna. Ali ne i za nas jer kroz priču ćemo ga savršeno upoznati.

Priča nam kako je kao dijete svjedočio ubojstvu svoje majke, kako je usvojen i odveden u novu obitelj koja je imala brojne emocionalne probleme, ali priča nam i kako je nakon školovanja postao špijun tajne službe. U toku špijunske službe susreo se sa svačim, bilo je tu narkodilera, pronevjeritelja i izdaje, a bilo je potrebno i riješiti se onih ljudi koji su njegovoj tajnoj službi zabili nož u leđa. Tajni zadaci, česte promjene identiteta i život u sjeni natjerali su ga da shvati kako ga je pregazilo vrijeme i da sve treba tu završiti.

Saznajemo usput i priču o Saracenu, duhu za kojeg Ben želi da ga Hodočasnik nađe, ali kako je tog čovjeka jako teško naći, Hodočasnik nam priča u kakvim se situacijama našao tijekom potrage, pa tako saznajemo zanimljivu priču iz Saudijske Arabije gdje je svašta zabranjeno, kultura i običaji tjeraju vas da se zapitate mnoga pitanja, a odgovora nema. Ali Hodočasnik nalazi Saracena i budno prati svaki njegov korak, proučava njegov život i prati ga na putu masovnih ubojstava. Hodočasnik nam priča i kako je upoznao Bena, detektiva sa kojim sada radi na slučaju mrtve nepoznate djevojke i kako je zapravo priručnik taj koji ih je povezao na vrlo interesantan način.

Eh sad, tko je zapravo Hodočasnik i kako ga je Ben pronašao? Tko je Saracen i što je njegov zadatak u cijeloj ovoj priči? Tko je ubio djevojku u hotelu i kakve veze sa svim time ima teroristički napad na Svjetski trgovački centar?

„Ja sam Hodočasnik“ slojevit je i vrlo opsežan roman, to je savršen sklop stotinu priča u samo jednoj radnji. Opisi su detalji i jako uvjerljivi i u trenu ćete biti uvučeni u priču i postati pravi detektivi na tragu koji se hladi, ali vi svejedno morate saznati što se i kako dogodilo. Vrlo je zanimljiva činjenica to što je Hodočasnik (zvat ću ga i dalje tako iako se u knjizi spominje mnogo njegovih imena, a neko od njih je možda i ono pravo) napisao taj priručnik koji u detalje opisuje mnoge slučajeve ubojstva gledane sa forenzične i kriminalističke strane i posvetio mu puno vremena i truda, objavio ga je pod drugim imenom, ali ipak se nekako saznalo tko je on, pisao je o svemu što je kroz godine istraživao, a sada se tu našao netko da ubija po njegovom radu kopirajući sve do zadnje sitnice. Mnoštvo je tu frustracija, samookrivljavanja i bijesa, pitanja se gomilaju, priča se razrađuje, a likovi svi redom upadaju u mrežu laži koju plete nepoznata žena. Cijela ta priča nekako je povezana sa 11.rujnom što teroristički napad čini pozadinskom pričom i autor nas toliko zainteresira da više nema povratka.

Ovo je pravi krimi-triler roman, tim istražitelja nalazi se u jednom problemu, Hodočasnik ih ima stotinu, jedna priča veže drugu, a sve vode do istog zaključka koji vam naravno neću otkriti. Ovo je jednostavno savršen roman koji će vam pokazati kako nije sve onako kako se na prvi pogled čini, dokazi tu ništa ne znače i istinu treba tražiti malo dublje nego je to uobičajeno. Ako ste ljubitelj Sherlocka Holmesa i njegovih istraživačkih pustolovina onda je ovaj roman kao stvoren za vas jer zanimljiviju i detaljniju krimi priču još nisam čitala. Važno je i za napomenuti kako je ova knjiga poharala svijet i kako su već otkupljena prava na snimanje filma, a Hayes je radio kao uspješan scenarist za filmove Pobješnjeli Max, Otkupnina, Iz pakla te nizom drugim televizijskih filmova i mini-serija.

Roman je ovo koji se radnjom proteže od New Yorka do Turske, preko Italije pa sve do Saudijske Arabije. Upoznat ćete mnoge kulture i šokirati se kada saznate koliko zapravo postoji načina kako nekoga ubiti. „Ja sam Hodočasnik“ ambiciozan je i majstorski napisan roman, inteligentan triler koji ruši sve granice. Pametno štivo koje će vas okupirati, zabaviti pa čak i nasmijati, napetost je zagarantirana, a na vama je sada da zajedno sa Hodočasnikom krenete u tajni svijet špijuna.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…