Preskoči na glavni sadržaj

Kathy Reichs- "Rituali smrti"


(Death du jour 2)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Odmah na početku da vam kažem što sam shvatila čitajući ovaj drugi nastavak-razlika između knjiga i tv serije je i u tome što u knjigama očito neće biti Bootha. Ali zato naša Tempa u knjigama ima detektiva Ryana, koji joj se u prvom dijelu sviđao, a u ovom drugom su prešli na malo višu i intimniju razinu. Koliko sam shvatila kroz sve ćemo nastavke pratiti živote tog zgodnog i uigranog dvojca i sada je krajnje vrijeme da zaboravim na sve što sam vidjela i prebacim se na sve ono što ću pročitati. Znači Booth out, Ryan in. Uz zgodnu romantičnu priču u kojoj Tempe i det.Ryan imaju razne ispade, uspone i ulete, nećete vjerovati, ali mi ćemo se zaista i nasmijati uz sarkastičan humor naše Tempe koja je uz svoj kompulzivan život ipak uspjela shvatiti kako je vrijeme da uz taj posao počne i živjeti za sebe i svoju sreću.

Pa Tempe ovoga puta ima puno posla, kao što i naslov kaže, svaki dan nova smrt ili u originalu „smrt dana“. Eshumira posmrtne ostatke časne sestre i ima mnogo nejasnoća kada malo pobliže pregleda kosti, zatim nakon požara u kući pronalazi čak 7 tijela koje svako ima svoju priču. Sa tijelima iz požara Tempe povezuje jednu komunu i nestale osobe koje usput mora naći. Svemu tome pridodajte i dva tijela sa otoka majmuna i eto vam cijela kolonija smrti sa jako puno ubijenih. Prava zavrzlama, ali sve na kraju poprima savršen oblik i dolazi do spoznaje da su sva ubojstva itekako povezana. Kako su povezana ostavit ću vama da sami otkrijete, ali jako je zanimljivo saznati što povezuje jednu staricu, dvije nepoznate djevojke i nepoznati par, obitelj sa blizancima i nestale djevojke.

U ovom nastavku upoznajemo i Tempinu sestru koja napokon želi život uzeti u svoje ruke i živjeti boljim životom pa pohađa vrlo sumnjive seminare o samosvijesti, a nastane velika panika kada ona nestane. Tempe je zabrinuta, kako zbog sestre tako i zbog cijelog niza ubojstava na koja svakodnevno nailazi čak i kada sa kćeri odlazi na odmor. „Rituali smrti“ uzbudljiva je priča u priči, uznemirujuća ubojstva koja kao da pronalaze Tempe, a ne ona njih, ljudi koji nestaju i jako zanimljiva priča o ritualima, kulturama, sektama i komunama. Saznajemo kakav je život u jednoj zabačenoj komuni, odsječenoj od civilizacije i vanjskih utjecaja. Kako oni rade, kako se hrane i žive po sistemu samoosvještenja, „život u harmoniji“ kako oni kažu, zapravo je sve osim sklada i harmonije. Sve je prividno, moralne vrijednosti su podvojenih standarda, a takozvani vođe stvaraju psihološke procese i manipuliraju sljedbenicima tako da se isti ni ne osjećaju pripadnicima nečeg drugog osim svoga života na drugome mjestu. Dobiju osjećaj ovisnosti i bespomoćnosti izvan skupine, podliježu inicijaciji i postaju nešto što ne žele.

I u ovom nastavku ubojstva su brutalna i bolna, radnja brza, opširna, dirljiva i napeta, zanimljive činjenice saznajemo sa svakom novom stranicom i itekako se osjećam kao dio istražiteljskog tima jer sam već uvelike upućena u niz procedura, istraživanja i medicinskih termina (samo molim neka mi se ne javljaju zločinački umovi jer još uvijek sam na strani pravde.) Stručni izrazi poput „eskalirajuće tenzije, marginalne skupine i ekscentrična pravila“ postali su dio mog svakodnevnog rječnika i doista sam se uživjela u ovaj serijal. Booth mi ne fali sada kada znam da će Brennanica ipak imati nekog komada uz sebe koji će je voljeti i braniti pa sve nekako bolje sjeda na svoje mjesto.

Kao što sam već rekla, ovaj serijal je od mene velika preporuka i nastavljam dalje jer ne mogu sada to prestati čitati kada sam se tako jako zakačila i želim znati sve što će dalje Tempe doživjeti. Eto toliko za ovaj drugi dio i nadam se da ima među vama još netko tko se ovako opako veseli ovome serijalu jer sumnjam da sam jedina koja obožava Tempe i kojoj se ovi okrutni i jezivi krimići toliko sviđaju.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo